От седмици във фабриката на технологичния доставчик Foxconn в Джънджоу, Китай, цари извънредно положение. Приблизително 200,000 работници на важния доставчик на Apple се противопоставят на строгите мерки за борба с коронавируса, наложени от правителството в Пекин.

По данни на неправителствената организация China Labour Bulletin хиляди работници са избягали от страх да не бъдат затворени в завода. Само преди седмица имаше демонстрации и полицейски акции.

Според последните доклади на анализаторите това оказва значително влияние върху Apple. Компанията произвежда почти всички свои iPhone-и в Народната република.

Според Мин-Чи Куо от TF International Securities прекъсванията могат да значат 15 до 20 милиона броя iPhone 14 Pro и Pro Max по-малко.

„Поради високата цена на серията iPhone 14 Pro Apple може да отчете значително по-ниски продажби от пазарните очаквания през настоящото тримесечие“, казва анализаторът.

Приходите може да са „с 20 до 30% или повече по-ниски от очакванията“, пише германският Handelsblatt.

Това би означавало, че Apple няма да успее да постигне средните очаквани приходи от 125 млрд. долара за текущото тримесечие с до 37 млрд. долара. Изявлението на Куо има тежест, тъй като анализаторът има тесни връзки с производители на договори като Foxconn.

iPhone 14 Pro вече не се предлага преди Коледа

По негова информация през ноември производството на iPhone е било едва 20% от капацитета, а през декември ще нарасне до 30-40%. В момента тайванската компания Foxconn привлича работниците обратно с бонуси и по-високи заплати.

Други анализатори също намаляват прогнозите си, но не толкова сериозно.

„Apple се бори да преодолее комбинацията от блокади и протести на работниците“, казва Амит Дарянани от Evercore ISI.

Той смята, че Apple може да произведе до осем милиона по-малко iPhone-и през коледното тримесечие, когато се продават много добре, което ще доведе до спад на приходите с до 8 млрд долара.

Слуховете са за „удар в корема“ за Apple – боли ли този удар

Според Куо Apple вероятно е преценила погрешно ситуацията в Джънджоу и се е надявала на по-голямо производство. Доставчиците на компоненти за iPhone 14 Pro „не са били информирани от Apple да намалят доставките, което е довело до по-високи наличности за няколко седмици през текущото тримесечие“.