Еднодневният срив на цената на акциите на Meta Platforms Inc. стана най-лошият в историята на фондовия пазар. Книжата на компанията майка на Facebook поевтиняха с 26% в четвъртък заради плачевните резултати и изтриха около 251,3 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация.

Това е най-големият спад на борсова стойност на американска компания в историята, изчислява Bloomberg.

И макар че акциите със сигурност биха могли да се възстановят през следващите дни, особено като се има предвид волатилността, която обхвана технологичния сектор тази година, настроението на Wall Street определено е мрачно по отношение на дългогодишния любимец на пазара.

В кое се крият причините за този срив

Анализаторите посочват като причина за безпокойство силната конкуренция, пред която Meta е изправена, както и факта, че приходите са под очакванията. Майкъл Натансон, анализатор в брокерската компания Moffett Nathanson, озаглави бележката си „Facebook: Началото на края?".

„Тези спадове са дълбоки", пише той. Резултатите бяха „повод за заглавия в медиите, и то не позитивни".

Огромният размер на срива на Facebook показва как технологичните компании се разраснаха и се превърнаха в гиганти с безпрецедентна пазарна мощ, както и драмата, която може да настъпи, когато се спънат.

„Много от американските мегакомпании са оценени като акции на растежа. Те могат да пострадат повече в среда на нарастваща доходност, особено ако растежът стане по-спорен", каза Фредерик Ролин, старши инвестиционен съветник в Pictet Asset Management.

Къде се намира платформата по пътя си на развитие

Meta „се намира в средата на перфектна буря", пише Юсеф Сквали, анализатор в Truist Securities.

Twitter Inc., Snap Inc. и Pinterest Inc. затвориха с понижения на цените на акциите си в четвъртък и доведоха до спад на индекса Nasdaq с 4,2%, което е най-голямата му разпродажба от септември 2020 г. насам. Акциите на Meta поскъпнаха с 1,4% в следборсовата сесия.

Пазарната капитализация на Мета към момента на затваряне в сряда възлизаше на около 900 млрд. долара. Компанията е част от технологичната група Faang, в която влизат компанията майка на Google Alphabet Inc, Amazon.com Inc, Apple Inc. и Netflix.

Това не е първият случай, в който акциите на Meta се сриват драстично. Те поевтиняха с 19% през юли 2018 г. заради забавянето на ръста на потребителите, което се изрази в спад на пазарната капитализация с около 120 млрд. долара.

По това време тя постави рекорд за най-голямата загуба на стойност за един ден за търгувана в САЩ компания.

„Надяваме се, че компанията ще коригира прогнозите си", каза Шиам Патил, анализатор в Susquehanna Financial Group.