Доставчикът на Apple Foxconn спира операциите в сградите си в Шънджън, в една от които произвежда iPhone, в отговор на наложената от властите блокада в града, който е технологичен център, пише Bloomberg.

Тайванската компания, известна още като Hon Hai Precision Industry, има централа в района и ключов завод в Гуанлан. Тя спира работа в два кампуса и пренасочва производство към други места, за да намали влиянието на случващото се.

Foxconn обаче не уточнява за колко време е планирано спирането. Мерките на китайското правителство призовават бизнесите в Шънджън, които не произвеждат неща от първа необходимост, да спрат работа до 20 март.

Въпреки че блокадата може да засегне производството на много устройства, които Foxconn произвежда за Apple и други марки, търсенето на електроника обичайно намалява през първото тримесечие на всяка година, след пика по време на празничния сезон.

Ситуацията на борсата

Цената на акциите на Hon Hai се понижи с 1% в понеделник сутрин в Тайпе.

Foxconn, която е главен поддоставчик на смартфоните на Apple, осъществява по-голямата част от производството в завод в централния китайски град Джънджоу, който и е спечелил прозвището Градът на iPhone. Заводът в Гуанлан е по-малък.

Компанията беше сред първите, които предприеха действия, свързани с огнището на коронавируса преди две години, когато помоли служителите си да стоят далеч от централата в Шънджън като предпазна мярка.

Първоизточникът на проблема

В неделя Китай наложи блокада на общо 17,5-те млн. жители на Шънджън за поне седмица, в опит да овладее нарастващото разпространение на Covid-19. Блокадата, която беше обявена, след като случаите в страната се удвоиха до близо 3,400, ще бъде придружена от три кръга на масово тестване в града, сочи информация от властите.

Ходът следва по-ранните рестрикции, наложени в главния бизнес район на Шънджън. Автобусната система и метрото са затворени, а бизнесите, с изключение на онези, които предлагат съществено важни продукти и услуги, не работят.

В Шънджън се намират централите на гиганти като Huawei Technologies, SZ DJI Technology и Tencent Holdings.