Предприемачът милиардер Илон Мъск е обект на разследване от федералните власти в САЩ заради поведението му при опита за поглъщане на Twitter за 44 млрд. долара, съобщи социалната медия в съдебни документи, публикувани в четвъртък и цитирани от Ройтерс.

Въпреки че в документите се казва, че Мъск е обект на разследване, не се уточнява какъв е фокусът на разследването и кои федерални власти го провеждат.

Twitter, който заведе дело срещу милиардера през юли, за да го принуди да сключи сделката, посочва, че адвокатите на главния изпълнителен директор на Tesla са поискали „привилегия за разследване“, когато са отказали да предадат поискани документи.

Защо точно Мъск бива разследван

В края на септември адвокатите на Мъск предоставиха „дневник на привилегиите“, идентифициращ документите, които трябва да бъдат задържани, казват от Twitter. Дневникът препраща към чернови на имейл от 13 май до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) и презентация за Федералната търговска комисия (FTC).

„Тази игра на „скрий топката“ трябва да приключи“, посочват от Twitter в съдебните документи.

Съдебното заявление, което иска от съдията в Делауеър Катлийн Маккормик да нареди на адвокатите на Мъск да предоставят документите, е направено на 6 октомври - същия ден, в който Маккормик спря съдебния спор между двете страни, след като милиардерът обърна курса и заяви, че ще продължи със сделката.

Позицията на адвоката на Мъск

Алекс Спиро, адвокат на Мъск, коментира пред Ройтерс, че съдебната жалба на Twitter е „погрешно насочване“ и твърди на свой ред:

„Мениджърите на Twitter са обект на федерално разследване“.

От Twitter са отказали да коментират изявлението на Спиро, както и откъде са научили за разследването на Мъск. Комисията по ценни книжа и борси не е отговорила веднага на искане за коментар, а от Федералната търговска комисия са отказали коментар.

Комисията по ценни книжа е повдигала въпроси относно коментарите на Мъск за придобиването на Twitter, включително дали делът от 9%, който той е натрупал в социалната медия, преди да обяви офертата си, е бил разкрит късно и защо в документите си той посочва, че възнамерява да бъде пасивен акционер.

Мъск по-късно подаде наново документите, за да посочи, че е активен инвеститор. През юни SEC изпрати писмо до Мъск с въпроса дали е трябвало да промени публичната си декларация, за да отрази намерението си да спре или да се откаже от сделката.

Маккормик е дала на Мъск срок до 28 октомври да приключи придобиването. Ако сделката не се осъществи дотогава, датата за делото ще бъде насрочена за ноември.