Тоалетната – безопасното кътче, което ви дарява с покой и тишина, място, на което може да размишлявате, или вашият персонален трон.

Независимо как решите да наричате това свещено място, човечеството поставя тоалетното помещение на пиедестал още от своето създаване през 1596 година, но не от Томас Крапър (на английски Crapper, което в превод означава човек, който дефекира, бел. Ред.) – защото съвпаденията не работят така – а от Сър Джон Харингтън, кръщелникът на британската Кралица Елизабет I.

Колко време прекарваме в тоалетната

Още от времената на царското си просъществуване, всеки един от нас прекарва неусетно голяма част от времето си там, дори и в епохата преди създаването на meme-овете. Това е добър довод да инвестираме в качествено обзавеждане за баня – все пак изглежда, че прекарваме доста време там.

Изненадващо или не, на върха на този своеобразна гонитба на заседнал живот, се намират британците, които прекарват два пъти повече време в тоалетната на седмична база, отколкото отделят за тренировки, поне според данните от нова анкета.

Учудващо, средностатистическият британски възрастен прахосва 3 часа и 9 минути върху своята тоалетна чиния всяка седмица (и то не, за да извършва отпушване на тоалетна), докато за физическа активност той отделя едва 90 минути. Данните идват от анкета, в която са участвали близо 2 000 души.

Мъжете киснат повече в тоалетната от жените

Според сходни данни, но от друга анкета, мъжете е много по-вероятно да отделят време за киснене в тоалетната, отколкото жените.

Средностатистически един мъж отделя около 1 час и 45 минути в тоалетната всяка седмица, докато жените задоволяват физиологичните си нужди само за 85 минути на седмица.

Въпросната анкета, в която участие са взели около 2 500 души, разкрива че тоалетната изразходва най-голяма пропорция от времето, прекарано в банята – средно по 1 час и 42 минути на седмица или близо 92 дена за един човешки живот.

Това се равнява на 2 208 часа, което е приблизително колкото сезонният цикъл на Земята.

С други думи казано, средностатистическия човек прекарва толкова време на тоалетната чиния, колкото е отнело на първия изкуствен спътник „Спутник“ да завърши първото си излитане в космоса през 1957 година, както и първият изкуствен сателит, изкаран в орбита около Земята, където е изкарал 92 дена.

Почти половината от хората (или 43%) считат, че банята е единственото място, в което получават време за себе си. Други 39% пък твърдят, че често се отправят към банята, когато искат да останат сами и да помислят.

Важно е да отбележим, обаче, че дългото седене на тоалетната чиния може да доведе до пролапс на ануса, така че бъдете внимателни.

Любопитен факт е, че шедьовърът на Лев Толстой „Война и мир“, със своите 560 000 думи, отнема на средностатистическия читател 31 часа за прочитане.

Това означава, че с прекараните 1 час и 45 минути средно на седмица за мъжете, и 85 минути за жените, ние имаме възможността да прочетем книгата два пъти в рамките на година.