Бля, бля, бля… случвало ли ви се е някой ваш пост, независимо от това дали съдържанието му е видео или текст, да бъде изтрит или „временно“ премахнат поради нарушаване на авторски права? Ако отговорът, който давате, е да, то този текст е точно за вас.

Онова, което създава проблемът, който е главен виновник за това постът ви да бъде изтрит, е свързано главно с последната поправка на Закона за авторското право и сродните му права, направена на 13.12.2019 г. След нея вече никой няма право да публикува част от музикални парчета, част от дадено литературно произведение и т.н.

Какво пречи на „Фейсбук“ и „Инстаграм“ да присъстват видеата ми с някакъв отрязък от песен? Истината – просто не се печелят пари от това.

Аз какво съм виновен

Всъщност, вина не може да бъде търсена в никого. Ако основната идея на закона е да защитава правата на хората, които са измислили нещо, патентовали са го и са го превърнали в някакъв вид продукт, то няма никакъв проблем видеото, което качихте вчера, да бъде изтрито.

Между другото, това съвсем "случайно" би променило много социалните мрежи и ще доведе до техния постен външен вид.

Глуповато ли е това решение на големите социални брандове (така да ги наречем)

Отговорът твърдо е „Не!“ Защо?

Както стана ясно, големите компании именно заради това са големи, защото не печелят само от едно място, а от няколко. Когато е трябвало, те са съумели да съберат умовете си и да направят правилните крачки в някоя наглед абсурдна посока, а авторските права са част от това.

Явлението не е страшно, а дори напротив – било е смешно за голямата част от аудиторията тогава, а сега всеки има регистрация в крайните продукти на компанията, на която преди са се смели. Къде е проблемът, дами и господа?

Проблеми нямате. Има последствия вместо това

Както и да е, този текст иска да ви каже това, че вие със сигурност ще имате необходимост от това да публикувате нещо в социалните мрежи, което да съдържа ясен и отчетлив звук на песен, за която някой, някъде има права. Тогава, ако социалната платформа, която ползвате, не е изплатила дължимото към този (в случая) музикант, вие ще имате като резултат – изтрит видеоклип.