Времената, в които Intel подаряваше своя софтуер, са към своя край. Американският гигант в областта на чиповете иска в бъдеще да печели пари от програми, които сам е разработил.

Има софтуер на концерна, който може да се продава самостоятелно, т.е. без чипове, обясни директорът по продажбите Кристоф Шел.

„Досега сме реализирали едва много малко приходи от нашия софтуер", казва мениджърът пред Handelsblatt. Обикновено той се доставя безплатно заедно с чиповете или се предоставя също безплатно на разработчиците."

От пролетта на следващата година Intel иска да предлага допълнителен софтуер срещу заплащане. В момента вече се провежда тест с десетина клиенти от финансовия, публичния и здравния сектор, обяснява технологичният директор Грег Лавендер в интервю за Handelsblatt.

Какво е Project Amber

В него Intel предлага решение за сигурност за компаниите.

Фирмите могат да се уверят, че техните данни са защитени в центровете за данни, докато се обработват, чрез проверка, извършена от Intel. В ITиндустрията процесът е известен под „надеждна обработка на данни".

Но това не е всичко: през пролетта Intel придоби израелския стартъп Granulate. Сега американците продават софтуера на компанията, който може да се използва за оптимизиране на работното натоварване на сървърите в центровете за данни. Ще последват допълнителни предложения, съобщава директорът по продажбите Шел.

Intel Corp. намалява очакванията си спрямо Mobileye

Американският технологичен концерн Intel Corp. намалява очакванията за първичното публично предлагане на Mobileye в условията на по-широк спад на цените на акциите и може да отложи продажбата на ценни книжа до следващата година, ако условията не се подобрят. 

Компанията очаква първичното публично предлагане (IPO) да оцени бизнеса с технологии за самоуправление на стойност до 30 млрд. долара - по-малко от първоначалните оценки. Първоначалният план беше да се предложат акции около средата на 2022 г., а Ройтерс и други медии съобщиха за потенциални оценки от над 50 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер се опитва да извлече полза от базирания в Израел бизнес, придобит през 2017 г., с частична продажба на акциите му. Mobileye произвежда чипове за камери и функции за подпомагане на шофирането и се разглежда като ценен актив, тъй като автомобилната индустрия се стреми към напълно автоматизирани превозни средства.