С приблизително 6,6 млрд. собственици на мобилни телефони по света, или 82% от световното население, пазарът на мобилни приложения продължава да се развива без признаци за скорошно забавяне. 

През 2022 г. глобалните приходи от мобилните приложения се очаква да достигнат 430 млрд. долара, с почти 30 млрд. долара повече отпреди година. Ръстът на приходите се очаква да се удвои през следващата година. 

Според данни на Statista, представени от Sports Lens, приходите, генерирани от покупки в приложения, реклами в приложения или платени приложения, ще нараснат с около 60 млрд. долара на годишна база и ще достигнат 490 млрд. долара през 2023 г. Потребителите на iPhone и iPad ще отговарят за 63% от тази стойност.

Приходи от мобилни телефони

Приходите от мобилни приложения в световен мащаб рязко скочиха през последните няколко години, особено след пандемията. За сравнение, през 2019 г. секторът генерира приходи в размер на 253,1 млрд. долара по данни на Statista. 

Мобилните игри ще останат най-големият източник на приходи, носейки 307 млрд. долара през следващата година спрямо 267 млрд. долара тази година.

Приложенията за социални медии са на второ място с приходи в размер на 48,5 млрд. долара, с 5 млрд. долара повече от тази година. Заедно двете категории ще представляват 72% от общите приходи през следващата година.

Статистиката сочи, че…

Данните на Statista показват още, че 254 млрд. долара, или 51% от общите приходи, ще дойдат от реклама в приложенията, с 34 млрд. долара повече, отколкото през 2022 г. Приходите от покупки в приложенията се очаква да нараснат с 12% на годишна база до 231 млрд. долара, което прави 47% от общите приходи през 2023 г.

Освен ръст на потребителите и на приходите на световния пазар на мобилни приложения се наблюдава и значително увеличение на изтеглянията. Според Statista хората по света са направили 220,1 млрд. изтегляния миналата година.

До края на 2022 г. се очаква общият им брой да достигне 235,2 млрд. Въпреки това през 2023 г. ще станем свидетели на още по-значителен растеж до 262,5 млрд. изтегляния в целия свят. 

Мобилните игри ще формират 51% от всички изтегляния през следващата година. Приложенията за снимки и видео, втората най-популярна категория приложения, следват с 29 млрд. изтегляния.

Приложенията за социални медии са на трето място с приблизително 12 млрд. изтегляния. Статистиката показва, че трите категории ще представляват две трети от всички изтегляния през 2023 г.