Спам обажданията са проблем, с който се сблъскват милиони хора по целия свят. Подобно на нежеланите спам съобщения в електронната ни поща, тези обаждания се правят от търговци или измамници, представящи се за търговци, опитващи се да ви продадат нещо.

Без значение дали се правят наистина от измамници или някой се опитва упорито да ви продаде нещо, спам обажданията могат да бъдат изключително досадни. Тези обаждания не само, че нарушават личното ви пространство и губят времето ви, но и представляват реална опасност от излагане на личната ви информация на риск и потенциални финансови загуби.

По време на ковид пандемията, спам обажданията започнаха да се практикуват все по-често, като по-конкретно зачестяха спам обажданията от измамници. Все повече хора започнаха да получават предложения за закупуване на лекарства и ранно записване за ваксини, като целта бе да се примамят уязвими хора и да получат от тях финансова облага.

Без значение дали наистина някой се опитва да ви продаде нещо или сте поредната жертва на измамници е от особено значение да можете да разпознавате тези обаждания и да знаете как да се предпазите от тях.

В тази статия ще ви покажем как да разпознавате спам обажданията, как да ги избегнете и как да се защитите от този вид комуникация. С информираността по темата ще си спестите ценно време, нерви, пари и ще защитите личните си данни и личното си пространство.

Как да разпознавате спам обаждания

Можете да разпознавате спам обажданията по няколко конкретни неща, още преди да вдигнете телефона. Ако получите обаждане от непознат номер или такова с нестандартен, чуждестранен телефонен код, вероятността това да е спам обаждане не е малка.

Въпреки, че не винаги щом ви звъни непознат номер означава, че е спам обаждане, ако номерата от този номер са чести са повече от веднъж на ден, а вие не очаквате никой да ви звънне, е почти сигурно че става дума за спам обаждане.

Ако все пак отговорите на такова обаждане, имайте предвид, че от отсрещната страна ще бъдат изключително настоятелни. Можете да получите предложение за продажба на продукти или услуги или да бъдете намесени във финансови сделки, предлагащи „невероятни печалби“.

От тези обаждания ще бъдат поискани личните ви данни, а за ваше добро и за запазването на сигурността ви недейте да ги давате и затворете телефона. Внимавайте с обаждания от хора, които се представят за представители на банки, финансови институции или правителствени организации и искат личните ви данни или парии.

Имайте предвид, че без значение кой ви звъни и как прекратите обаждането е почти сигурно, че спам обажданията няма да спрат и в следващите дни.

Как да избегнете спам обажданията

Ако сте отказали дадения продукт или услуга, за които ви звънят и въпреки това спам обажданията не спират, има няколко начина, чрез които да се предпазите от тях. Най-сигурният начин да го направите е, като използвате функцията за блокиране на номера на телефона ви, като така ще можете да блокирате конкретния номер или номера, от които са ви звънели и няма да ви безпокоят повече.

Също така избягвайте да публикувате личните си данни, като имена и телефонен номер в социалните си мрежи, тъй като там са достъпни и видими от всички.

За да защитите себе си и личните си данни не отговаряйте на подозрителни обаждания. Отговарянето ще потвърди, че номера ви е активен и ще започнат да ви звънят още по-упорито.

Спам обажданията могат да бъдат изключително  досадни, дразнещи, а понякога са и опасни. С използването на правилните мерки за защита можете да ги избегнете и да се отървете от тях. Важно е да знаете какво е спам обаждане и да се предпазвате ефективно, за да избегнете вреди и да спестите време.