Креатининът представлява изходен продукт на метаболизма от разграждането на креатин фосфата в мускулите, който е източник на енергия за тях. За синтеза на креатининът основен е креатинът, който от своя страна се интереса в чернея дроб. Креатининът се изхвърля от организма от бъбреците, а обикновено ако функцията на бъбреците е нарушена, това се разбира по повишаването на нивото на креатининът в кръвта.

Оценката на бъбречната функция и по конкретно филтрационната им способност се определя на базата на нивата на креатининът, като нормалните нива варират спрямо пола. Мъжете обикновено имат по-високи нива на креатинин, отколкото жените, а причината за това е по-голямата и мускулна маса.

За повишаването или понижаването на нивата на креатинин има много причини, като не всички те са свързани със заболявания. Все пак е важно да знаете кога нивата на креатинин могат да бъдат опасни и как да постъпите в такава ситуация. В тази статия ще ви опишем част от причините за понижаване и повишаване на креатинина, ще ви кажем какви са симптомите при висок креатинин, кога е опасен и как се сваля много висок креатинин.

Какви са нормалните нива на креатининът и защо може да се понижи или повиши

За нормални стойности на креатининът се считат показанията от 13,2-17,6 mmol/l  в серум, а в урина при мъжете и 7,1-13,2 mmol/l при жените. Причините за понижаване или повишаване на нивата му може да са много и да нямат нищо общо със заболявания.

Нивата на креатинин са по-високи при културистите с висока мускулна маса и спортуващите, които често приемам хранителни добавки, съдържащи креатин. Високи нива могат да имат и хората, които често консумират месо и приемат медикаменти като антибиотици от групата на аминогликозидите – гентамицин, някои диуретици, Н2-блокери и други. Друга причина за повишените му нива е дехидратацията, заболявания на мускулите и изгаряния. При бременните жени, нивото му също е по-високо.

Понижени стойности на креатинин се наблюдават в пъти по-рядко. Ниските стойности могат да бъдат причинени, както от ниска мускулна маса и ниска консумация на белтъци в диетата, така и от чернодробни заболявания.

Въпреки че понижаването или повишаването на креатинина може да няма общо със заболяване и да е в нормални стойности е хубаво да се консултирате с лекар при забелязването на симптоми, за да избегнете съмнения за болест.

Симптоми на висок креатинин и как се сваля

Симптомите на високите нива на креатинин могат да са различни и да варират. Важно е да им обръщат внимание и да се прегледате навреме, тъй като освен с безобидни причини могат да са свързани със сериозни бъбречни заболявания и бъбречна недостатъчност, като обикновено при тях се говори за голени отклонения от нормата.

Най-честите симптоми при високи нива на креатинин са свързани с гадене, повръщане, липса на апетит, умора, психическо объркване. Налице са промени в уринирането и количеството отделена урина, както и появата на отоци около глезените. Може да се появи суха кожа, сърбеж и мускулни крампи.

Особено важно е за хората, страдащи от бъбречни заболявания, сърдечни заболявания, метаболитни заболявания, хипертония, сепсис, шок и тези, които скоро са претърпели оперативни намеси да следят нивата на креатинин в кръвта си. Именно при тези пациенти високият креатинин може да се окаже изключително опасен за здравето.

Леко отклонение в нивото на креатинина не е опасно, но когато показателите са доста превишени се прибягва да лечение, защото креатининът започва да трови вътрешните органи и техните системи.

В такъв случай ще се прибегне до отстраняването му от тялото, което става чрез помощта на диуретици, включително билкови, както и кристалоидни разтвори. В по-напреднали случаи може да се прибегне до хемодиализа. За да избегнете усложнения, бъдете мнителни и при съмнение за проблем се консултирайте с лекар и си направете нужните изследвания.