Първото изложение IFA в обичайния формат от три години насам започна в петък с многобройна публика. Няколко хиляди души разгледаха залите на панаира за електроника в първия ден на изложението, предава DPA. 

Повече от 1100 изложители ще представят най-новото в областта на потребителската електроника и домакинските уреди. Панаирът ще публикува данните за посетителите едва в края на изложението във вторник. Според компанията през последните два дни, посветени на пресата и търговските посетители, е било постигнато нивото на посещения от преди коронакризата - ;тоест от 2019 г.

Сред първите гости в петък беше управляващият кмет на Берлин Франциска Гифи (SPD).

„Цялата IFA е насочена към устойчивостта и енергийната ефективност", каза тя, имайки предвид усилията за пестене на енергия в условията на недостиг.„Започваме с промяна на собственото си поведение", казва Гифи.

„Когато излизате от стаята, загасете осветлението. Когато не сте вкъщи: намалете отоплението“.

Какво включва тазгодишното издание на IFA

Тенденциите на IFA отново включват свързани устройства, гласов контрол и изкуствен интелект. Meta на Facebook залага на по-задълбочено сътрудничество с компанията за чипове Qualcomm за бъдещите си компютърни очила за виртуална реалност.

Компаниите се споразумяха за многогодишно стратегическо сътрудничество, както обяви шефът на Qualcomm Кристиано Амон на IFA в петък. Това включва по-тясно техническо сътрудничество между екипите за разработка и за продукти.

Технологията на Qualcomm вече се използва, наред с други неща, в настоящите VR очила Quest 2 на Meta.

Зукърбърг официално започва ориентиране към виртуалните светове

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг си поставя амбициозната цел да ориентира компанията си към виртуалните светове – “метавселената” – и по този начин да създаде следващата голяма компютърна платформа. За да затвърди промяната, той промени и името на компанията от Facebook на Meta.

Qualcomm е особено силна в областта на модемните чипове, които помагат на смартфоните да се свързват с мобилната мрежа, и също така доставя основните процесори за различни телефони с операционната система Android на Google.

През 2020 г. имаше значително намалено издание на IFA зарадикоронавируса. Миналата година изложението беше изцяло отменено. Тази година няма ограничения, свързани с пандемията. Организаторите препоръчват на посетителите да носят маска. В петък и предишните дни обаче носещи маски в изложбените зали почти липсват.

Международният панаир за потребителска електроника (IFA) се провежда от 1924 г. в Берлин. Въпреки че вече е осигурено ново издание на панаира за електроника през 2023 г., все още няма договор за изданието през юбилейната 2024 г.

Притежателят на правата GFU, компанията за събития Clarion и Messe Berlin все още водят преговори. Нитопанаирът, нито GFU коментираха подробности в началото на изложението.

Гифи увери, че годишнината на IFA, разбира се, ще бъде отбелязана в Берлин.

„IFA и Берлин си принадлежат и ние трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че IFA ще остане тук“.