На 2 август по стар стил се отбелязва Илинден, като това е денят, за който се твърди, че взема най-много жертви. Според поверието на този ден морето се обръща и се давят най-много хора.

Поверията се потвърждават от статистиката и наистина не малко хора губят живота имено на този ден. Самите спасители потвърждават, че безспорно в този период започва образуването на опасните за къпещите се дънни ями.

Времето през август се характеризира с динамика, която не подлежи на прогнози. Температурата на водата и въздуха е повече от топла, но наред с дънните ями съществува и опасността от мъртво течение.

Именно в края на лятото тези две явления, които няма как да се забележат с просто око от брега, са причината за множеството инциденти, някои от които с фатален край.

Лоша дисциплина от страна на туристите

Не малко от проблемите се дължат и на неадекватно поведение от страна на самите плажуващи. Влизането в морето, след като е консумирана храна, или под влиянието на алкохол или наркотици.

Плажните спасители се оплакват от липсата на дисциплина от страна на летовниците. По техните думи е много трудно да се забележи още докато са на брега, че някой е прекалил с алкохола.

Те много често установяват, че изваденият от морето човек е в неадекватно състояние и това е огромен проблем, особено на местата, които предлагат all inclusive изхранване на туристите.

Мъртво течение - информирайте се, за да сте подготвени

Има не малко пояснителни кампании, относно това как да се справим с мъртвото течение и дънните ями. Данните сочат, че при правилна и адекватна реакция шансовете да излезете невредими от морето се увеличават значително.

Запознайте се в всички препоръки как да се държите, ако ви се случи да попаднете в мъртво течение. Имайте предвид, че то само по себе си не е фатално и хората се давят основно поради паника и умора, заради неправилно избрана посока в която да напуснат течението.

Това лято се отчита значителен брой на удавените, както на охраняемите, така и на дивите плажове. Популярността на дивото къмпингуване за съжаление предполага посещение именно на неохраняеми плажове и с всички съпътстващи опасности.