Картографската услуга Maps на американския интернет гигант Google вече ще показва опция за избор на най-екологичния маршрут в България, съобщава компанията.

Опцията е налична от днес в почти 40 държави в Европа, в това число и у нас. Идеята на Google е да предложи на потребителите вариант, който е оптимизиран за по-нисък разход на гориво, което помага както за спестяването на разходите за гориво, така и за намаляването на отделяните въглеродни емисии.

С това гигантът се присъединява към глобалните усилия на редица компании да търсят по-устойчиви и екосъобразни решения. В момента автомобилният транспорт е най-големият източник на въглеродни емисии в цяла Европа, сочи доклад на Statista за 2022 г.

Обяснението на компанията за тази опция

От Google посочват, че са нужни само няколко клика, за да могат потребителите да видят относителната икономия на гориво и каква е разликата във времето на отделните маршрути, така че да изберат най-подходящия. От настройките на Google Maps пък може да се избере услугата винаги да показва най-бързия маршрут, ако потребителят винаги търси такъв.

Същевременно компанията твърди, че опцията за най-екологичните маршрути вече оказва влияние по света. Откакто те са въведени в Съединените щати, Канада и Германия, е изчислено, че са помогнали за премахването на над половин милион метрични точна въглеродни емисии. Това се равнява на отстраняването на 100 хил. автомобила от пътя.

Маршрутът всеки път ще варира

Любопитното е, че най-икономичният маршрут ще варира според типа на двигателя на автомобила. Това е така, защото дизеловите двигатели обичайно са по-ефективни при по-високи скорости от бензиновите или газовите, а хибридните и електрическите превозни средства пък са по-оптимални за градско шофиране.

Във връзка с това в следващите седмици водачите, които ползват опцията за екологични маршрути, ще могат да избират типа на двигателя, така че приложението да предложи най-подходящия за тях маршрут и да даде максимално точна оценка на горивната и енергийната ефективност.

За собствениците на електромобили Google Maps предлага възможност за търсене на зарядни станции, които са наблизо, като показва и подробности като вида на портовете и скоростите на зареждане. За част от станциите може да се види и дали зарядното устройство е налично в конкретния момент, така че да не се налага да се чака или да се търси друга станция.