Изпълнителният председател и съосновател на Peloton Interactive Inc. Джон Фоли се оттегля от фитнес компанията като част от сътресенията в ръководството, с което се задълбочават кризата в компанията, предават запознати със ситуацията в компанията медии.

Фоли, който помогна за създаването на Peloton през 2012 г. и в продължение на 10 години беше главен изпълнителен директор, подаде оставка в понеделник, се казва в изявление на компанията.

Фоли пое ролята на изпълнителен председател през февруари, когато предаде управлението на главния изпълнителен директор Бари Маккарти, ветеран от Spotify Technology SA и Netflix Inc.

Още напускащи в редицата на компанията

Главният юридически директор Хисао Куши, друг съосновател, също се насочва към напускане. Той ще бъде заменен на тази позиция от Тами Албаран, която Peloton нае от Uber Technologies Inc.

Междувременно позицията на председател ще бъде заета от Карън Бун, бивш изпълнителен директор на Restoration Hardware, която в момента изпълнява функцията на водещ независим директор.

Първоначално инвеститорите в Peloton приветстваха промените, което доведе до поскъпване на акциите с 5,3% до 11,64 долара по време на следборсовата търговия в понеделник. Но скоро ралито се изпари и акциите поевтиняха с повече от 2%.

Пренареждането на мениджмънта удължава годината на сътресения в базираната в Ню Йорк компания Peloton, която процъфтяваше в първите дни на пандемията, но сега страда от намаляващи продажби и нарастващи загуби.

Акциите на компанията са поевтинели с около 90% през последната година, а компанията се затруднява да се справи с натрупаните запаси.

Peloton и скорошните съкращения

Като част от плана за преструктуриране Маккарти съкрати хиляди работни места и прехвърли част от дейността на трети страни. Но тримесечният отчет на Peloton през август показа, че усилията му за преструктурирането ще са дълги.

Целта на Маккарти е през втората половина на следващата финансова година Peloton да постигне положителен паричен поток. „Продължаваме да постигаме стабилен напредък, но все още имаме работа за вършене", каза той миналия месец, като същевременно призна, че финансовите резултати на компанията могат да накарат някои да се усъмнят в „жизнеспособността на бизнеса".

След като дългогодишният главен изпълнителен директор на Peloton вече не е в компанията, Маккарти може да има повече свобода за извършване на промени.

Изпълнителният директор заяви, че компанията трябва да даде приоритет на цифровото си предлагане пред хардуера и проучва възможността да позволи на абонатите да предават съдържание от своите смартфони към фитнес оборудване, което не е собственост на Peloton.