В събота излезе информация, че ще се проведе заседанието на подкомисията по антимонополна политика в Камарата на представителите на американския Конгрес. На това заседание ще бъдат изслушани ръководителите на технологичните гиганти Гугъл (Google), Епъл (Apple), Фейсбук (Facebook) и Амазон (Amazon).

Изслушването ще се направи в рамките на антимонополно разследване. То ще се състои на 29 юли, съобщи пресслужбата на подкомисията. Изслушването може да се проведе и неприсъствено, онлайн, за да се спазят конкретни противоепидемични мерки.

Веднъж то бе отложено

По-рано бе съобщено официално, че заседанието, което трябваше да се състои на 27 юли, се отлага за по-късна дата, тъй като съвпада с церемонията в памет на конгресмена Джон Луис. Той бе една от "иконите" на цялото движение за граждански права в САЩ и почина на 80 години на 17 юли т.г.

На 13 юни сайтът "Аксиос" съобщи, че на четиримата ръководители на компании е изпратена официална покана да дадат конкретни показания пред антитръстовата подкомисия. Тя, от своя страна, е част от юридическата комисия на Камарата на представителите на САЩ.

Ако поканата бъде отказана, на ръководителите може да им бъде изпратена официална призовка чрез съда.

Плановете вече са в ход на изпълнение

През юли миналата година стана известно от сигурни източници, че американските власти се готвят да започнат наистина мащабно разследване срещу Амазон, Фейсбук, Гугъл и Епъл. Целта е да се провери дали има нарушения на антимонополното законодателство.

Същевременно, демократите в Камарата на представителите обявиха, че също започват свое собствено разследване.

„Фейсбук“ отново с иновации в бурно време

Всеки от нас има поне един приятлел, който обича да надниква в нашия смартфон. В последните години именно смартфонът ни е получил статут на особено интимно място, където се допускат само избрани.

В определени случаи, това да ни видят съобщенията в социалните мреже може да е доста неприятно, особено когато става въпрос за Facebook Messenger, където традиционно комуникираме със страшно много хора.

Добрата новина, обаче, е, че компанията обръща все по-сериозно на този проблем и вече е готова с конкретно решение, което ще допадне на доста хора и съвсем скоро ще им бъде представено. Oт Facebook са готови с няколко нови функции в мобилното си приложение за комуникации, като вероятно най-интересната от тях се казва "App Lock".

Както името ни подсказва, това е супер опция, която позволява да заключите своето копие на Facebook Messenger и по този начин да не позволите други хора да видят чатовете и комуникацията ви с останалите.

По този начин компанията се надява да добави още едно допълнително ниво на сигурност и да накара потребителите да се чувстват по-комфортно, дори ако друг човек използва мобилното им устройство в момента.

Функцията "Аpp Lock" е напълно опционална и може да се активира от менюто на Facebook Messenger. Според официалните данни на компанията "App Lock" ще се съобразява с активните настройки на сигурност, които използвате на мобилното устройство.

Това означава, че след като заключително мобилното приложение ще може да го активирате обратно съобразно метода, с който отключвате екрана, като парола, лицево разпознаване или идентификация със сензор за пръстов отпечатък.

Биометричната информация няма да се съхранява в сървърите на Facebook, обещаха от компанията. За да стартирате "App Lock" в своя профил е необходимо да отвoрите менюто с настройки и секцията "Privacy".

Първоначално, функцията ще бъде достъпна за iPhone и iPad. От Facebook работят над интеграция за Android, но се нуждаят от малко повече време за това.

Много скоро ще разполагаме с още една интересна възможност, а именно да създаване параметри за филтриране на хората, които могат да виждат съобщенията ни във Facebook Messenger.

Това ще е възможно и за гласовите обаждания в Messenger и работи по сходен начин с опцията за контрол над съдържанието, което е активно в момента в Instagram.