Говорителят на платформата Нека Норвил заяви официално в изявление за социалната мрежа, че решението е взето категорично въз основа на препоръки, които от своя страна са направени от здравни експерти и държавни служители. Управата на „Фейсбук“ се е допитала до тях, за да дадат наистина едно сериозно, експертно мнение, което да посочи съдбата на служителите на гранда.

Норвил добави още, че моделът на „работа от вкъщи” е напълно доброволен и че служителите, които решат да продължат да работят по този начин, ще получат 1000 долара за покриване на всички нужди, които могат да имат по време на работното си време.

Миналата седмица интернет гигантът – търсачката Google обяви в изявление, че ще удължи режима си на работа от дома до 30 юли 2021 г. поради пандемията. Това удължи работата от вкъщи с още една година, което успокои много от хората, които все още се притесняваха за това да се върнат в офиса.

Преди това, технологични компании като „Фейсбук“ и „Туитър“ разрешават на служителите си да работят от вкъщи до края на 2020 г., което все пак беше нещо.

Според американския вестник „Уолстрийт джърнъл“, само между 8-9% от служителите в Ню Йорк са се върнали на работа от офисите си, въпреки че градът навлиза във втората фаза на процеса на нормализиране от последствията от пандемията от коронавирус.

CBRE, която е една от най-големите компании, отговарящи за управлението и сигурността на офис сградите в Манхатън, увери, че процентът на завръщане в офисите през юни е едва 2%, което не е кой знае колко много предвид общото население на града.

„Една от причините мениджърите на тези компании да не са склонни да върнат служителите си в офисите е страхът им, че те ще се разболеят. Те не искат да рискуват здравето на своите служители.“ - цитира вестникът.

Особено финансовите компании няма да допускат абсолютно никакво присъствие на своите служители в офисите над 25% от тяхната работна сила. Основната грижа на тези компании е общественият транспорт, в чийто превозни средства ще пътуват служителите докато стигнат до работното си място.

Възможността за заразяване с болестта при тези видове транспорт все още остава в изключително високите нива. Друга причина е несигурността дали училищата в Ню Йорк ще отворят отново в началото на учебната година.

В случай, че не го направят и учебната година започне неприсъствено, или го направят на непълно работно време, служителите, които имат деца, ще са принудени да си стоят вкъщи и заради това ще добре да могат свободно да предпочетат да продължат да работят комфортно от вкъщи.

И отново – „Фейсбук“ с нов хит

Американската гигантска корпорация "Фейсбук" (Facebook) обяви преди няколко дни, че световната премиера на услугата "Инстаграм Рийлс" (Instagram Reels), която ще е абсолютен аналог на китайската платформа "ТикТок" (TikTok), предадоха световните информационни агенции.

Представяме на своите фенове приложението "Инстаграм Рийлс", която ще е новата услуга за създаване и споделяне на кратки видеа в "Инстаграм", съобщи компанията на своя сайт.

За да се заснеме 15-секунден видеоклип, е достатъчно да се отвори камерата през приложението "Инстаграм" и да се избере съответната функция в панела отдолу. Авторът може да използва различни инструменти за видеомонтаж и аудиопътека от каталог, в който постоянно ще се качват музикални откъси.

Възможно е да се запише и видео и със собствен звук, който после да стане достъпен за други потребители, което ще доведе до едно постоянно свързване. Също като в "ТикТок" видеата в "Инстаграм Рийлс" могат да бъдат както лични, така и достъпни за всички потребители, което се определя само с елементарна промяна в настройките на приложението.

Колко ще струва на Америка приложението „ТикТок“

Американският софтуерен гигант "Майкрософт" (Microsoft) може да плати само от 10 до 30 млрд. долара за придобиването на правата на "ТикТок", съобщават хора, близко до кухнята на сделката.

Според информацията, "Майкрософт" и китайската компания собственик "Байт Денс" (ByteDancе) все още не са постигнали окончателно ясно споразумение. "Майкрософт" е уведомила американските власти, че ако купи "ТикТок", до една година ще прехвърли на американска територия системите й, осигуряващи работата на социалната мрежа.

В консултациите участва министърът на финансите Стивън Мнучин, което е допълнително спокойствие за Доналд Тръмп и неговите притеснения. Напомняме, че цялата драма около сделката стана поради неговите притеснения относно това, че „ТикТок“ е свързан директно с китайското управление и данните на американските граждани стават китайско достояние.

"БайтДенс" е първата китайска компания, която постигна световен успех с потребителско приложение, а сега е на път да пропадне скоропостижно заради чужди интереси. На фона на засилващото се напрежение между Вашингтон и Пекин, обаче, Белият дом заплаши да забрани "ТикТок" и други китайски приложения заради рискове за националната сигурност.

"ТикТок" има срок до 15 септември да продаде американския си бизнес на "Майкрософт" или рискува забрана от масово ползване на американска територия. Това, според експерти, може както да накара приложението да увехне, така може и да го изстреля в небесата заради това, че известната компания „Майкрософт“ ще стане негов настойник в Щатите.