Едамаме (зелен боб) – вкус, хранителна стойност и ползи за здравето

Едамаме (зелен боб) е вид соево зърно, зелено на цвят и изключително популярен продукт в азиатската и японската кухня. Едадамето е известно с високото си съдържание на протеини, въглехидрати, фибри и витамини. То е и ценна храна, поддържаща здравето и спомагаща за лечението на множество състояния.

Зърната едадаме са храна без глутен и имат ниска калорийна стойност. Също така те не съдържат холестерол и осигуряват за организма редица полезни вещества - протеини, желязо и калций.

В тази статия ще ви разкажем повече за тази вкусна и полезна храна, за това как можете да я консумирате, какво е съдържанието ѝ на полезни вещества и какви ползи носи на здравето.

Какъв е вкуса на едамамето, състава му и как може да се консумира

Едадамето може да се консумира по различи различни начини и вкуса му да варира. Неизпечено има сладък вкус, но обикновено когато се вари се осолява.

Можете да намерите едадамето в шушулка, под формата на пресни зърна или замразени такива. Може да се консумира и директно от шушулката. Независимо под каква форма го консумирате ценния му състав носи множество ползи и снабдява организма с полезни вещества.

Чаша сварено едамаме с съдържание от 160 г зърна е 224 килокалории, печенето едамаме обработеното по други методи увеличава броя на сдържащите се калории в порция. Лесен начин да проверите калорийната стойност е да погледнете етикета на пакета на конкретното едамаме, което закупувате.

Една чаша зърна едамаме осигурява следните важни за възрастен човек вещества:

  • Около 34% от дневния витамин К;
  • Поне 120% от дневната им фолиева киселина;
  • Около 33% от дневния им протеин;
  • 10% от дневния им калций;
  • Поне 10% от дневния им витамин С;
  • 20% от дневното им желязо.

Едамамето съдържа осигурява незаменими за тялото аминокиселини, омега-3 алфа-линоленова киселина и важни антиоксиданти. Също така съдържа малки количества витамин Е, ниацин, рибофлавин, тиамин и витамин B6.

Може да се приготви бързо и  по разнообразни начини и е подходяща храна за вегани и вегетарианци.

За да го приготвите на пара трябва да варите зърната докато омекнат (около 5 минути) и да го осолите спрямо вкуса си. Може да придадете на едамамето опушен вкус, като го запържите на тиган с пушен червен пипер. Можете да го направите и на песто с чесън и босилек. Приготвяне му зависи от личните ви предпочитания и вкус.

Какви са ползите му за здравето

Консумацията на соеви храни като цяло се свърза с по-нисък риск от развитие на различни заболявания и с подобряването на цялостното здраве. Благодарение на веществата, които доставя на организма, консумацията на едамаме под различни форми има множество ползи за здравето.

Понижава холестерола

Високите нива на холестерол могат да са причина за сърдечни заболявания. Проучвания показват, че хората, консумиращи около 25 гр соев протеин на ден имат по-нисък холестерол. А едамамето освен източник на соев протеин е и източник на фибри, антиоксиданти и витамин К, които също намаляват риска от сърдечни заболявания и подобряват липидния профил на кръвта.

Намалява риска от развитие на мозъчни заболявания, свързани с напредването на възрастта

Според проучвания, консумацията на соеви изофлавони намалява риска от развие на различни мозъчни заболявания, появяващи се с напредване на възрастта. Изофлавоните помагат за подобряването на различни аспекти на мисленето, като подобряват невербалната памет и вербалната плавност.

Помага при диабет

Едамамето намалява риска за развитие на диабет тип 2 и е изключително полезно за хора с диабет от този тип. Това е установено чрез проучвания, като са разгледани данни на около 40 000 души за период над 5 години. Проучването установява, че консумацията на неподсладени соеви продукти влияе благоприятно, докато консумацията на подсладени такива – вреди.

Помощ при депресия и проблеми свързани с менопауза

Съдържанието на фолиева киселина в едамамето влияе добре при депресивни състояния. А пък действието на изофлавоните помага за облекчаване на симптоми на менопауза. Соевите изофлавони забавят загубата на костна маса и подобряват здравината на костите.

Жените, които го консумират съобщават за по-малко на менопаузата, като горещи вълни, умора, раздразнителност и депресия.

Намалява възпалителните процеси

Консумацията на соеви продукти води до намаляването на възпалителните процеси в оргазма. Холинът, съдържащ се в едамамето допринася поддържането за здравословен сън, за добрата памет и за мускулното движение. Дефицитът на холин води до повишен риск от увреждане на черния дроб и мускулите.

Важен елемент за поддържане на общото здраве

Освен всички други ползи за здравето, консумацията на едамаме е важен фактор за поддържане на оптимално здраве.

Тъй като е източник на протеин, е особено подходящ за здравето на веганите, които трудно си набавят този белтък, Важно е ежедневното меню да съдържа съобразени количества въглехидрати, мазнини и протеини, като консумирането на всички тях има множество ползи за здравето.

Едамамето, както и много други соеви продукти, съдържат основни хранителни вещества. То е здравословно и носи ползи за всеки човек. Бързото му приготвяне и начините, по които можете да го сготвите го прави подходящо и вкусно за всеки!