Зодиакът вълнува хората от хиляди години, а 12-те зодии представляват уникален календар от астрологически знаци, които, според мнозина, определят характера, личността и съдбата на хората. Всяка зодия има свои характеристики, които влияят на начина, по който се възприемат от света и си взаимодейства с други, като съответно се привличат или отблъскват.

Овен (21 март - 19 април)

Овен, като роден лидер, започва зодиакалния календар, като обхваща дните от 21 март до 19 април. Известни със своята напористост и страст, Овните често са доста огнени характери и съответно биват привлечени от онези, които споделят техния ентусиазъм към живота.

Съвместими партньори на родените под знака на Овен

Лъвът е един от най-подходящите партньори за Овена. Той е енергичен и харизматичен, също както и Овена, което прави тази комбинация изключително стимулираща. Двата знака са известни със своята силна личност и общата им страст може да ги направи изключително добър тандем.

Стрелците също са авантюристични и оптимистични, което ги прави добър избор на партньор за Овните. Техният общ интерес към приключенията и новите изживявания може да укрепи тяхната връзка.

Водолеят е иновативен и независим - качества, които могат да бъдат вдъхновяващи за Овена. Техният експериментален подход към живота може да бъде стимулиращ за Овена и да му даде тръпката, която постоянно търси.

Неподходящи партньори за Овена

Раците са емоционални и чувствителни хора, което може да се сблъска с директния и дързък стил на Овена. Раците също могат да се чувстват изоставени в резултат от липсата на емоционална подкрепа от страна на Овена.

Козирогът е амбициозен и прагматичен знак - качества, които могат да бъдат в противоречие с авантюризма и необвързаността на Овена. Козирозите също могат да се чувстват доминирани от енергичния стил на Овена, а това няма как да бъде прието, имайки предвид, че Козирозите са родени лидери.

Девите са пълната противоположност на бързата и безразсъдна природа на Овена. Техният перфекционизъм може да се сблъска с неструктурираната енергия на Овена.

Телец (20 април - 20 май)

Телецът обхваща дните от 20 април до 20 май. Хората, родени под този знак, са известни със своята стабилност и изключителна решителност. Телците намират хармония с тези, които ценят надеждността и на които може да се разчита.

Съвместими партньори на родените под знака на Телеца

Раците са чувствителни и грижовни, което често се хармонизира добре със стабилността и сигурността, която Телецът предлага. Общата им нужда от домашен комфорт и семейно благополучие често ги прави добра комбинация.

Девите са практични и дисциплинирани, което се допълва добре с трудолюбието и рационалността на Телците. Общият им подход към решаването на проблемите и постигането на цели, както и сходният им темперамент, може да ги направи ефективен и продуктивен тандем.

Козирозите са амбициозни и целеустремени, което се хармонизира добре със сигурността и стабилността на Телците. Общата им ангажираност към постигането на успех и материална сигурност често ги прави изключително съвместими.

Неподходящи партньори за Телците

Овните са енергични и независими, което може да се сблъска с твърдоглавието и упоритостта на Телците. Разликата в темперамента и приоритетите може да създаде голямо напрежение в отношенията.

Лъвът е друга зодия, която може да е несъвместима с Телеца и причината за това е, че Лъвовете могат да бъдат доста доминиращи. Това може да се сблъска с упоритостта и независимостта на Телците, което може да доведе до конфликти в отношенията.

Водолеят е иновативен и независим, което може да се противопостави на традиционните стойности и стабилността, които Телецът търси. Разликата в ценностите и подходите може да създаде напрежение в отношенията.

Съвместимост: Дева, Козирог, Рак.

Близнаци (21 май - 20 юни)

Близнаците символизират двойствеността и способността за бърза промяна. Те могат да се опишат като социални пеперуди, които изпитват нужда от постоянно общуване с различни хора, прелитайки образно казано от цвят на цвят. По този начин те процъфтяват и се чувстват най-добре. 

Съвместими партньори на родените под знака на Близнаци

Везните са подходящ партньор за Близнаците заради своята хармонична и дипломатична природа - качества, които се хармонизират добре с комуникативността и отвореността на Близнаците. Общите им интереси към обществените събития и културните изживявания често ги правят привлекателни едни за други.

Водолеите са иновативни и независими, подобно на Близнаците, които ценят свободата и автономията. Техният експериментален и интелектуален подход към живота обикновено се хармонизира добре с Близнаците.

Овните са енергични и динамични, което може да бъде вдъхновяващо за Близнаците. Общият им ентусиазъм за нови предизвикателства и приключения може да ги направи стимулираща и вдъхновяваща двойка.

Неподходящи партньори за Близнаците

Раците са чувствителни и емоционални, което може да се противопостави на по-лекия и повърхностен стил на Близнаците. Раците могат да се чувстват недооценени от липсата на емоционална връзка и стабилност в отношенията с Близнаците.

Девите са волеви, непоклатими и практични, което може да бъде предизвикателство за Близнаците, които обичат да се забавляват и да бъдат свободни. Резервираността и критичността на Девата може да се сблъска с повърхностната и безгрижна натура на Близнаците.

Рибите са емпатични и мечтателни, което може да бъде предизвикателство за Близнаците, които по-интелектуален знак. Освен това, Рибите могат да се чувстват объркани от непостоянството и повърхностната природа на Близнаците.

Рак (21 юни - 22 юли)

Ракът, управляващ Зодиака от 21 юни до 22 юли, се свързва с чувствителността и интуицията. Тези хора търсят емоционална връзка и могат намират утеха в близостта на сходни партньори. Често пъти Раците са сред най-привлекателни, обаятелни и очарователните в Зодиака, без дори да се опитват да бъдат такива.

Съвместими партньори на родените под знака на Рак

Раците са съвместими с четири зодии: Скорпион, Риби, Телец и Дева. С Телеца и Девата ги свързва това, че около тях могат да намерят сигурност, стабилност и спокойствие, което е основа за изграждане на пълноценни дълготрайни отношения.

Със Скорпиона и Рибата споделят дълбоката емоционалност и чувствителност, както и нуждата да се свържат с човека срещу себе си на дълбоко ниво.

Неподходящи партньори за Раците

Овните са енергични и независими, а понякога могат да бъдат и малко нетактични, което би могло да създаде дълбок разлом между тях и Раците. В тотношенията с Овните Раците ще се чувстват недооценени, стресирани и пренебрегнати.

Лъвът е харизматичен знак, който цени вниманието и почитта. Въпреки че Раците могат да ценят увереността на Лъвовете, техният драматичен стил и нуждата им от внимание може да се противопоставят на по-тихия и чувствителен характер на Раците, предизвиквайки в последните ревност и недоверие.

Водолеят е иновативен и независим човек, който цени свободата и независимостта. Този техен характер може да се сблъска с нуждата на Раците от емоционална подкрепа и стабилност в отношенията.

Лъв (23 юли - 22 август)

Лъвът властва над зодиака от 23 юли до 22 август. Известни със своята харизма и страст, Лъвовете ценят партньори, които споделят тяхната жажда за живот и които им отдават нужното внимание. 

Съвместими партньори на родените под знака на Лъв

Овните имат силна личност и енергичен характер, което често се хармонизира с лъвовете. Техният амбициозен и прагматичен подход към живота обикновено се допълва добре с лъвовете.

Стрелците са свободни и независими хора (подобно на Лъвовете), които ценят приключенията. Техният оптимизъм и позитивен възглед към живота често ги правят привлекателни за Лъвовете.

Везните са обичани заради своята харизма и дипломация - качества, които могат да се допълват с величествената природа на Лъвовете. Техният способ да намират баланс в отношенията може да бъде особено привлекателен за Лъвовете.

Неподходящи партньори за Лъвовете

Скорпионите са много силни и интензивни личности, но техният остър език и мистериозен характер може да създаде конфликт със суетната и открита натура на Лъвовете.

Телецът е стабилен и упорит знак, който цени сигурността и стабилността. Техният труден за промяна характер може да се противопостави на енергичността и динамичността на Лъвовете.

Водолеите са иновативни и независими, което може да ги прави трудни за разбиране от Лъвовете, които обичат вниманието да е фокусирано върху тях. В една двойка Лъв и Водолей ще има конкуренция за вниманието на околните.

Дева (23 август - 22 септември)

Представителите на зодия Дева са родени в периода от 23 август до 22 септември. Обикновено тези хора са спокойни, подредени, практични, организирани в делата си, с усет към детайлите и хладен ум. Девите търсят за партньори хора, които споделят техните ценности и разбирания.

Съвместими партньори на родените под знака на Дева

Подходящи партньори за зодия Дева са представителите на зодиите Телец, Рак и Скорпион. Телците са доста сходни с девите по темперамент, поради което двете зодии се чувстват добре в компанията си. С Раците споделят много общи ценности, включително и уважението към дома и семейството. Със Скорпионите могат да изградят стабилна връзка, базирана на взаимно уважение, градене на бъдещето и взаимно балансиране.

Неподходящи партньори за Дева

Най-неподходящите партньори за Девата са представителите на Стрелец, Водолей и Риби. Рибите са изключително емоционални и интуитивни, което може да се противопостави на аналитичния и практичен подход на Девата. 

Водолеите имат склонност към повърхностни разговори и разнообразие, докато Девата обикновено се стреми към дълбоки и аналитични дискусии. Тази разлика в комуникационния стил и ценностите може да създаде напрежение между тях.

Стрелците са авантюристи и свободни души, които обичат свободата и разнообразието. Техният необвързан подход към живота може да се сблъска със сериозността и резервираността на Девата.

Везни (23 септември - 22 октомври)

Везни управляват от 23 септември до 22 октомври. Представителите на тази зодия са доста обаятелни и харизматични, ценят хармонията и баланса и търсят компанията на хора, които споделят техните ценности и идеали. 

Съвместими партньори на родените под знака на Везни

Близнаците и Везните споделят въздушен елемент и имат подобни интелектуални интереси. Те се наслаждават на красотата на живите и интелектуални разговори, поради което обожават своята компания.

Лъвовете също са доста съвместими с везните. Заедно могат да посещават всякакви социални събития и ще успеят лесно да станат център на вниманието. Техният общ чувствен стил може да им помогне да се усмихват и да се радват на живота заедно, без да се конкурират.

Стрелците са още един добър пример за партньор на Везните. Те са пътешественици по природа и се радват на свободата и авантюрите. Техният оптимизъм може да внесе свежест и вдъхновение във връзката с Везните.

Неподходящи партньори за Везни

Неподходящите партньори за Везните са Раците, Козирозите и Рибите. Раците и Рибите често имат различни нужди и подходи към емоционалната връзка от Везните. Те са по-емоционални и се нуждаят от по-голямо внимание и усилия за удовлетворение на техните нужди.

Козирозите също не са подходящ партньор, тъй като могат да се породят доста различията в приоритетите и ценностите си. Козирозите обикновено са по-целеустремени и фокусирани върху кариерата и постигането на цели, докато Везните често търсят баланс и хармония в живота си.

Скорпион (23 октомври - 21 ноември)

Скорпионът обхваща дните от 23 октомври до 21 ноември. Представителите на тази зодия са известни с интензивния си характер и тайнствената си природа. Скорпионите са хора, които ценят доверието и дълбочината в отношенията си.

Съвместими партньори на родените под знака на Скорпион

Скорпионите проявяват доста добра съвместимост с водните зодии Рак, Риби и Скорпион, както и със земните Телец, Дева и Козирог.

Скорпионите и Раците са считани за много добра комбинация, тъй като и двата знака са чувствителни, емоционални и идентифицират се с дълбоките емоции. Същото важи и за Рибите, с които споделят интензивен емоционален свят. Те могат да се разберат и да се подкрепят в опитите да се справят със своите дълбоки чувства и силни емоции.

Скорпионите се разбират добре и със земните зодии Дева, Телец и Козирог, с които ги свързва хладният ум, склонността да бъдат здраво стъпили на земята и с надеждната природа на земните зодии.

Неподходящи партньори за Скорпион

Една от най-неподходящите комбинации е Скорпион и Овен. При тези две зодии могат да възникнат всевъзможни конфликти, тъй като и двата знака са много силни, упорити и изпитват нужда да контролират. 

Лъвовете са обичайно доста доминантни и имат потенциал да се състезават за вниманието и контрола, което може да доведе до конфликти. 

Скорпионите и Водолеите са още една неподходяща комбинация. Те могат да се сблъскат с много трудности поради различията в техните подходи към емоции и свободата на изразяване. Освен това, Скорпионите търсят дълбочина в отношенията, а с Водолей едва ли ще я намерят.

Стрелец (22 ноември - 21 декември):

Стрелецът “властва” над дните от 22 ноември до 21 декември. Често бива описван като “зодията с най-приятен нрав”. Обикновено тези хора имат приключенски дух и обичат да пътуват, а свободолюбивата им природа се допълва с това, че всъщност Стрелците са доста верни и лоялни. Те процъфтяват с партньори, които споделят любознателният им характер.

Съвместими партньори на родените под знака на Стрелец

Стрелците лесно се разбират с други Стрелци, Овни и Лъвове. Всички тези зодии са обикновено оптимистични, енергични и пълни с ентусиазъм.

Те обичат приключенията и се стремят към нови предизвикателства, което може да ги свърже в отношенията.

Притежават свободен дух и ценят независимостта си, дори в много сериозни отношения. Това ги кара да уважават взаимно свободата и пространството си, давайки си възможност за саморазвитие, което на свой ред може да допринесе за хармонични отношения.

Неподходящи партньори за Стрелец

Неподходящите партньори за Стрелец са Дева, Риби и Рак. Девите са известни с това, че са по-детайлни и аналитични по природа, докато Стрелецът обича свободата и приключенията. Тази разлика в характерите може да доведе до недоразумения и конфликти.

Рибите са чувствителни и емоционални, докато Стрелецът може да бъде директен, а изказванията ми да не са толкова внимателно обмислени. Тази разлика в комуникацията може да предизвика затруднения в разбирателството и да разстрои Рибите.

С раците проблемът е сходен, плюс това, че Раците са често по-приковани към дома и семейството, което не се връзва добре с желанието за приключения и питувания.

Козирог (22 декември - 19 януари)

Представителите на зодия Козирог са родени в периода от 22 декември до 19 януари. Известни са с това, че се посвещават много отдадено на обучение, професия, хоби и бизнес. Тези хора са много амбициозни и дисциплинирани, визията им е изчистена и стилна, без нищо излишно. 

Съвместими партньори на родените под знака на Козирог

Козирозите търсят стабилност както в личен, така и в професионален. Ето защо могат да намерят подходящ партньор в очите на някой от сериозните и здраво стъпили на земята знаци, като Телец, Дева и Скорпион.

С Телец може да се получи доста добре, тъй като и двата знака са стабилни и ценят материалната сигурност. Телецът може да поддържа Козирога в постигането на целите му.

Както и Козирогът, Девата е практична и дисциплинирана. Това е зодия, която по правило винаги търси яснота, стабилност и ред в живота си.

Скорпионите са интензивни и амбициозни, което може да се съчетава добре с енергията на Козирог. Още повече, че Козирозите никога няма да дразнят нарочно възпламенимите скорпиони.

Неподходящи партньори за Козирог

Има няколко зодии, които в повечето случаи са смятани за неподходящи партньори за Козирога. Един пример са Овните, които са много енергични и имат предприемчива и доминантна природа, което може да противоречи силно на по-контролираната същност на Козирог.

Раците са емоционални и чувствителни, докато Козирогът може да изглежда по-хладен и резервиран. Обикновено, в едни такива отношения може да се стигне до там, че Ракът да се чувства недостатъчно обгрижен и обичан, докато Козирогът може да се чувства задушен.

Близнаците са още един пример. Те са свободомислещи и обичат разнообразието, което може да предизвика напрежение с по-стабилния Козирог.

Водолей (20 януари - 18 февруари)

Родените под знака на Водолей от 20 януари до 18 февруари са хора, родени да блестят. Те са силни и независими, макар че имат нужда от общност, защото се нуждаят от внимание и възхищение. Обличат се стилно, изглеждат екстравагантно и винаги впечатляват с ефектна визия. Водолеите са едни от най-харесваните представители на зодиака, но за много от тях е и най-трудно да изградят стабилна и дълготрайна връзка. Сред тях има много хора от света на киното и шоу бизнеса като цяло.

Съвместими партньори на родените под знака на Водолей

Водолеите ценят партньори, които им се възхищават заради острия ум, чувството за хумор и бляскавата външност.

Съвместимост може да се открие с представители на зодия близнаци, тъй като и двата знака са любознателни и ценят интелектуалните разговори.

Везните също са подходящ партньор, тъй като споделят интереса към социалните въпроси и също нато Водолеите имат развити социални умения.

Овните също са подходящ избор за партньор, тъй като са енергични и независими. Връзката между Овен и Водолей може да динамична и интригуваща.

Неподходящи партньори за Водолей

Знаци, с които могат да възникнат търкания са Рак, Скорпион, Телец, Дева и с други Водолеи. Раците са много силно емоционални и чувствителни, което може да създаде напрежение, свързано с усещането за свобода и независимост, което Водолеите много ценят.

Скорпионите, от своя страна, са изключително интензивни и понякога остри, което може да засегне търсещите възхищение и комплименти Водолеи.

Неподходящи могат да са и знаците Дева и Телец, които обичат стабилността и сигурността, а ценностите на Водолеите са им непонятни.

Риби (19 февруари - 20 март)

Риби са последната зодия, с която завършва зодиака, като обхващат периода от 19 февруари до 20 март. Това са хора на изкуството. Отличават се с много силно въображение и способни да проявят изключително състрадание. Рибите ценят емоционалната връзка и намират съвместимост с партньори, които проявяват към тях разбиране и имат внимателен подход.

Съвместими партньори на родените под знака на Риби

Като цяло може да се каже, че родените под знака на риби са съвместими с останалите представители на водните зодии.

Рибите се разбират добре с други Риби, а също така и с представители на зодиите Рак и Скорпион, с които споделят като обща черта дълбоката чувствителност.

Подходящо съчетание могат да са и представители на земните зодии, като Козирог, Телец и Дева, в които Рибите намират стабилност, сигурност и убежище.

Неподходящи партньори за Риби

Неподходящи могат да са представителите на въздушните зодии Близнаци, Водолей и Везни. Това са хора, които залагат на голямото обкръжение и високата социална динамика.

От тези три зодии особено трудни са партньорствата с Водолей, тъй като Водолеите обичат блясъка, обичат да са център на вниманието и трудно могат да откликнат на нуждата от домашен уют на Рибите.

Могат ли датите на всяка зодия да варират от година до година или са строго фиксирани

Като цяло може да се каже, че датите, между които се простира всяка зодия в зодиака, остават относително постоянни от година на година, но е важно да се отбележи, че все пак понякога е възможно те да варират леко.

Това обикновено се случва във високосните години и в резултат на аксиалната прецесия на Земята.

Аксиалната процесия на Земята, това е движението, което се случва във времето и засяга наклонението на земния екватор спрямо орбиталната равнина. Земният екватор има наклон от около 23,5 градуса спрямо плоскостта на орбитата на Земята около Слънцето.

За да бъдат съвсем точни и за да отчетат всички фактори, астролозите използват ефемериди, за да изчислят точните преходи на зодиакалните знаци. Като цяло, обаче, може да се каже, че от ежедневна перспектива датите, които обхваща един зодиакален знак са относително статични.

Фактори извън зодиакалната съвместимост

Астрологичната съвместимост е субективен въпрос и всъщност може да зависи от много различни фактори извън слънчевите знаци (зодиите).

Въпреки че зодиакалните знаци предлагат ценна информация и дават основата, има и други фактори, които определят съвместимостта между двама души.

Няколко примера за това са в коя зодия е била луната по време на раждането на човека, какъв е неговият изгряващ знак (по-често наричан асцендент), както и планетарното разположение в конкретния момент.

Всички тези фактори играят много важна роля при определянето на цялостната съвместимост между хората в любовно отношение и само цялостното им разглеждане може да даде ясна и обективна картина.