Dell отчете 68% ръст на тримесечната си оперативна печалба, тъй като силното търсене на сървъри и мрежово оборудване смекчи слабите продажби на персонални компютри, а намаляването на натиска върху веригата за доставки помогна за ограничаване на разходите, предава Ройтерс.

Приходите на групата за инфраструктурни решения на компанията, която включва сървъри, устройства за съхранение на данни и мрежов хардуер, нараснаха с 12% през третото тримесечие.

В същото време регистрираното охлаждане на търсенето на персонални компютри и лаптопи от пандемичния връх натежа на компанията.

Приходите от потребителски услуги са в спад

Приходите от потребителски услуги се сринаха с 29%, а приходите от големи предприятия или търговски услуги - с 13%. Общите приходи се понижиха с 6% до 24,72 млрд. долара, но надминаха очакванията за 24,54 млрд. долара, показват данни на Refinitiv IBES.

Компанията се възползва от подобряването на веригата за доставки, което намали натиска от по-високите разходи за компоненти и транспорт, както и от мерките за намаляване на разходите, като например замразяване на наемането на външни служители.

Оперативните разходи са намалели с 8% през третото тримесечие, приключило на 28 октомври, съобщи компанията.

Нетната печалба се срина с 93% до 241 млн. долара поради уреждането на съдебно дело за 1 млрд. долара във връзка със спорна размяна на акции през 2018 г.

Оперативната печалба расте до 1,76 млрд. долара от 1,05 млрд. долара година по-рано. Като се изключат еднократни елементи, Dell е спечелила 2,30 долара на акция.

Прогнозите от бъдещето

Dell прогнозира приходи за текущото тримесечие, които не отговориха на прогнозите на анализаторите, като заяви, че икономическата несигурност е започнала да засяга клиентите на компаниите за информационни технологии.

Продажбите ще достигнат 24 млрд. долара през тримесечието, приключващо през януари, заяви главният финансов директор на базираната в Раунд Рок, Тексас, компания Том Суит по време на конферентен разговор.

Анализаторите прогнозираха средно 24,9 млрд. долара. Печалбата, без да се включват някои елементи, ще бъде от 1,50 до 1,80 долара на акция, в сравнение със средната оценка на анализаторите за 1,61 долара.

Прогнозите за предстоящата финансова година са трудни, тъй като икономическата несигурност намалява намеренията за разходи за IT, каза Суит по време на разговора. „Някои клиенти спряха покупките в близко бъдеще“.

Dell „се пребори с по-бавното търсене и постигна рекордна рентабилност" през тримесечието, заяви главният оперативен директор Чък Уитън.

„Предвиждахме променящата се обстановка и реагирахме бързо".

Dell също така е управлявала веригата си за доставки, като е свила обема на неизпълнените поръчки, което също е допринесло за повишаване на резултатите, каза другият главен оперативен директор Джеф Кларк.