Когато човек види пред себе си дребните и семпло изглеждащи плодчета на червената боровинка, трудно може да си представи и да проумее каква мощ се крие в нея.

Плодът действително впечатлява с изключителната си хранителна сила и с комбинацията от полезни свойства, които могат да повлияят на всяка система в организма.

Известни със своя тръпчив вкус и рубинено червен оттенък, червените боровинки се консумират от векове.

Те са се прославили не само заради вкуса си, но и заради безбройните начини, по които могат да допринесат за благосъстоянието.

На следващите редове в тази статия ще разгледаме десет от многобройните ползи, поради които включването на червените боровинки в менюто ви може да е много добра идея. Но нека караме стъпка по стъпка.

Какво съдържат червените боровинки

Червените боровинки са богати на различни видове витамини и хранителни вещества. В тях в най-значително количество се срещат следните хранителни вещества:

  • Витамин С

Витамин С е много важен за здравето на човека, като още по-ценен го прави това, че не се съхранява, а се изхвърля през бъбреците. За да бъдем здрави е важно да си набавяме достатъчно витамин С, като дозата от човек до човек варира. Смята се, че средностатистически са нужни около 90 мг на ден. В една чаша от 150 грама има около 24 мг витамин С. Важно е да си набавяме достатъчно от него, тъй като той подпомага имунната система и допринася за здравето на кожата;

  • Витамин К

Важен за здравето на костите и съсирването на кръвта. Той играе ключова роля в метаболизма на костите. Помага в построяването и поддържането на костната тъкан, като съдейства за правилното използване на калция в остеобластите (клетките, които синтезират костна тъкан). Освен това, той е от съществена важност за синтеза на протромбин и други протеини, които участват в коагулацията на кръвта. Това е важно за спирането на кръвотеченията и поддържането на здравословната функция на кръвоносната система.

  • Витамин A

Витамин A е есенциален за поддържането на здравето на зрението и кожата. Този витамин играе ключова роля в формирането на родопсин, основен компонент на светлочувствителните клетки в ретината, което подпомага зрението при ниска осветеност. Освен това, витамин A е важен за регенерацията на кожата, поддържайки я еластична и здрава;

  • Витамин E

Витамин Е представлява мощен антиоксидант, отговорен за защитата на клетките от действието на свободните радикали. Този витамин, който се среща в голямо количество в червените боровинки, играе ключова роля в поддържането на структурната цялост на клетките, като намалява възпалението и подпомага здравето на кожата. Той също така може да помогне за поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система, като подобрява циркулацията. Поддържа клетъчното здраве и общата имунна функция;

  • Фибри

Фибрите са неотменна част от здравословното хранене, като подпомагат храносмилането и играят ключова роля в поддържането на здравето на черния дроб. Със своята способност да задържат вода и да образуват гелоподобна субстанция в стомаха, фибрите подпомагат нормалната перисталтика и предотвратяват проблеми с храносмилателната система. Включването на фиброзни храни, като плодове, зеленчуци и целулозни зърнени храни, в дневната диета е отличен начин за поддържане на оптималното функциониране на черния дроб и укрепване на общото здравословно състояние;

  • Минерали

Червените боровинки включват в състава си прилично количество минерали, сред които калий, манган и мед, които са важни за множество функции в организма и допринасят за неговото благосъстояние;

  • Антоцианини

Пигменти, които придават червената или синя цветност на плода и се свързват с антиоксидантни свойства;

  • Фолиева киселина

Важна за нормалното функциониране на клетките и деленето на ДНК.

10 ползи от консумацията на червени боровинки

Както се вижда от състава на червените боровинки, огромното богатство от хранителни вещества, което се съдържа в този, иначе толкова малък плод, може да окаже изключително мощно влияние върху общото здравословно състояние на организма. На следващите редове ще разгледаме кои функции, органи и системи се облагодетелстват най-много от червените боровинки и  каква е ползата от тях.

1. Червените боровинки са богати на антиоксиданти

Червените боровинки са пълни с антиоксиданти, включително флавоноиди и полифеноли, които помагат в борбата с оксидативния стрес в тялото. Тези антиоксиданти играят решаваща роля в неутрализирането на свободните радикали, като допринасят за цялостното клетъчно здраве и потенциално намаляват риска от хронични заболявания. Счита се, че редовният прием на храни, богати на антиоксиданти, може да окаже влияние в посока на това да намали риска от някои видове рак и други дегенеративни заболявания;

2. Подпомагат доброто здраве на пикочните пътища

Червените боровинки са известни със способността си да насърчават здравето на пикочните пътища. Те съдържат съединения, които могат да помогнат за предотвратяване на инфекции на пикочните пътища. Смята се, че наличието на проантоцианидини в червените боровинки инхибира адхезията на бактериите към стените на пикочните пътища, намалявайки по този начин вероятността от инфекция;

3. Червената боровинка оказва мощна подкрепа на сърдечното здраве

Редовната консумация на червени боровинки и включването им към менюто на редовна база се свързва със сърдечно-съдови ползи. Антиоксидантите в червените боровинки могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, намаляване на възпалението и подобряване на цялостното здраве на сърцето. Включването на боровинки към една здравословна за сърцето диета, може да допринесе за по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания като цяло;

4. Подсилват имунната система

Червените боровинки са богати на витамин С, добре известен стимулант на имунната система. Здравата имунна система е жизненоважна за защитата на тялото срещу инфекции и заболявания. Добавянето на червени боровинки към вашата диета, особено по време на сезона на настинките и грипа, може да осигури допълнителен щит пред набезите на вирусите, оказвайки на организма допълнителна имунна подкрепа;

5. Оказват благоприятно влияние на здравето на храносмилателната система

Диетичните фибри, както вече споменахме малко по-рано, присъстват в прилично количество в червените боровинки. Те насърчават здравето на храносмилателната система. Фибрите помагат за поддържане на редовни движения на червата, предотвратяване на запек и поддържане на добро здраве и настроение. Включването на боровинки във вашата диета допринася за добре балансиран и ефективен храносмилателен процес;

6. Червените боровинки притежават противовъзпалителни свойства

Възпаленията са причината, която стои зад различни хронични заболявания, а червените боровинки притежават мощни противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за смекчаване на възпаленията от всякакъв характер в тялото. Редовната консумация на червени боровинки и включването им в менюто винаги, когато е възможно, може да допринесе за намаляване на риска от възпалителни състояния;

7. По-добро здраве в устната кухина

Червените боровинки съдържат съединения, които могат да бъдат от полза за здравето на устната кухина чрез инхибиране на растежа на бактерии, свързани със заболявания на венците и кариес. Включването на червени боровинки като част от рутинната грижа за устната кухина може да допринесе за поддържането на здрава уста, зъби и венци.

8. Червените боровинки са чудесен съюзник в поддържането на здравословно тегло

Червените боровинки са богат източник на ценни хранителни вещества. Те са наистина изключително нискокалоричен плод, който може да бъде ценно допълнение към всеки план за управление на теглото. Съдържанието на фибри в червените боровинки насърчава усещането за ситост, като потенциално намалява общия прием на калории, а тръпчивият им вкус действа подтискащо на апетита и ни помага да се справим със силните пристъпи на глад, особено когато не е време за хранене;

9. Спомагат доброто здраве на кожата

Антиоксидантите в червените боровинки играят много важна роля в подпомагане доброто здраве на кожата, като се борят със свободните радикали и подпомагат производството на колаген. Както знаем, колагенът е това, което прави кожата стегната и еластична. Ето защо включването на боровинки във вашата диета може да допринесе за по-здрава и по-сияйна кожа, което на свой ред може да ви помогне да изглеждате много по-млади и свежи;

10. Превенция на рака

Макар че изследванията в тази област тепърва ще продължават и ще се задълбочават, някои проучвания сочат на там, че антиоксидантите в червените боровинки може да имат потенциални свойства, с които да помогнат в борбата с рака. Съединенията в червените боровинки могат да помогнат за инхибиране на растежа на раковите клетки и да намалят риска от някои видове рак.

Как да използваме червената боровинка в домашната козметика

Червената боровинка е богата на антиоксиданти и витамини, които могат да бъдат полезни за кожата, а възможността да се приготвят лесно голям брой козметични продукти с още някои лесни за набавяне съставки, я правят още по-примамлива възможност. 

Ексфолиращ крем от червена боровинка

  • Смесете 1/2 чаша пресни червени боровинки с 2 супени лъжици захар или кафява захар;
  • Добавете 1-2 супени лъжици мед;
  • Нанесете сместа върху влажна кожа и масажирайте кръгово;
  • Изплакнете обилно с топла вода.

Маска за лице

  • Смачкайте 1/2 чаша червени боровинки и добавете 1 супена лъжица кисело мляко;
  • Ако имате суха кожа, добавете 1 чаена лъжичка мед;
  • Нанесете маската върху почистено лице и оставете да действа за 15-20 минути;
  • Изплакнете с хладка вода.

Тоник

  • Сложете 1 чаша червени боровинки в стъклен съд и добавете 1 чаша вода;
  • Нека постоят 24 часа в хладилник;
  • Прецедете и използвайте течността като тоник за лице.

Масло за тяло

  • Смелете 1/2 чаша червени боровинки заедно с 1/4 чаша кокосово масло;
  • Прехвърлете сместа в стъклен съд и оставете да постои за няколко дни;
  • Прецедете и използвайте маслото след душ или върху суха кожа.

Лечебен балсам за устни:

  • Смесете 1 чайна лъжичка пресни червени боровинки с 1 чайна лъжичка кокосово масло;
  • Нанесете този балсам върху устните за овлажняване и защита.

Червените боровинки пренасят грижата за здравето на ново ниво

Червените боровинки могат да са полезни в най-различни области, предлагайки ни безброй ползи за здравето.

От поддържане на здравето на пикочните пътища до осигуряване на богат източник на антиоксиданти, те са си спечелили репутацията на истинско съкровище.

Независимо дали се консумират пресни, сушени или като част от сокове и смутита, включването на боровинки във вашата диета може да бъде добър начин да се погрижим за тялото си с вниманието, което заслужава.

Колко червени боровинки да консумираме

Обикновено препоръчваната порция за възрастни е около 1/2 до 1 чаша пресни червени боровинки дневно.

Това количество може да варира в зависимост от индивидуалните нужди, като, разбира се, ако не сте консумирали подобен плод до сега, трябва да се уверите, че не сте алергични.