Ръстът на потребителските цени в Чехия започва да се забавя и тенденцията ще продължи през следващите месеци, заяви управителят на централната банка на страната Алеш Михл.

Михл повтори предишните си коментари, че силната крона, поддържането на високи лихви за по-дълъг период от време и съкращенията на бюджетният дефицит са ключови за охлаждането на инфлацията.

Чешката централна банка посочи, че е нейният гуверньор е получил разрешение от Националния орган по сигурността, слагайки край на седмици медийни спекулации по въпроса.

„Инфлацията най-накрая започна да се забавя“, изтъква Михл.

„Този спад ще продължи през следващите месеци“, добавя той.

16.7% инфлация през февруари

Ръстът на потребителските цени в Чехия се забави до 16,7% през февруари, показват данни, публикувани в петък, което според централната банка е началото на пътя към едноцифрена инфлация, която ще бъде достигната по-късно тази година.

Регулаторът, който прекрати бързото повишаване на лихвените проценти миналата година след смяна на ръководството, вижда поскъпването на кроната като един от основните инструменти за постигане на ценови ръст до целта от 2% до средата на следващата година.

Следващото заседание е насрочено за 29 март, като по-голяма част от членовете на Управителния съвет на централната банка приемат текущото лихвено ниво от 7% за достатъчно високо, за да се справят с вътрешния ценови натиск.

Единственият несъгласен с това е Томаш Холуб, който се застъпва за допълнителни увеличения на лихвените проценти, тъй като смята, че високата инфлация може да остане упорита за по-дълго време.

Кога ще има актуални данни за инфлацията

В началото на март Евростат публикува нови данни за инфлацията в еврозоната, които показаха, че ценовият ръст като цяло продължава да се забавя и през февруари, макар че по-големите икономики в зоната с единна валута обявиха през последните дни ускоряване на потребителските цени на местна почва.

Инфлацията е достигнала 8,5% през втория месец на годината, забавяйки се минимално от 8,6% през януари, сочат първоначалните данни на европейската статистическа служба Евростат. Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври, като оттогава насам стабилно намалява.