Broadcom прогнозира продажби над очакванията на експертите, позовавайки се на силното търсене на мрежови и сървърни чипове. Компанията твърди, че това се дължи на непрекъснатите инвестиции на клиентите в най-новите технологии.

През текущото тримесечие продажбите ще възлязат на около 8,9 млрд. долара, докато по данни на Refinitiv анализаторите очакват 8,78 млрд. долара, предава Ройтерс.

През току-що приключилото четвърто тримесечие приходите са се увеличили с 21% до 8,93 млрд. долара. Това също беше над прогнозите.

Broadcom генерира голяма част от приходите си от бизнеса си с производителя на iPhone Apple. Компанията се възползва и от разширяването на новата мобилна мрежа 5G.

Цената на акциите на производителя на чипове се повиши с около 3% в следборсовата търговия.Въпреки че акциите на компанията поевтиняха с 20% през 2022 г. до затварянето на борсата, това е значително по-добро представяне от това на повечето конкуренти през тази година.

Broadcom, базирана в Сан Хосе, Калифорния, навлезе и в областта на корпоративния софтуер, като придоби възможности за продажба на сигурност и мейнфрейм. И се опитва да разшири тази диверсификация с покупката на VMware Inc. за 61 млрд. долара в сделка, обявена през май.

По време на разговора с анализаторите главният изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан заяви, че компанията постига напредък с регулаторите и все още очаква сливането да приключи през фискалната 2023 г.

Темповете на растеж са от около 5%

Тан прогнозира, че пазарът на чипове като цяло ще се забави до исторически темпове на растеж от около 5% или по-малко. Това е доста под над 20-те процента, които компанията постигна през 2021 г. и 2022 г., но е в съответствие с прогнозите на анализаторите за Broadcom за 2023 г.

Тан заяви, че звеното за съхранение на данни за сървъри ще отбележи ръст на приходите от над 50%, но и че компанията наблюдава забавяне в индустриалния си сегмент.

Той добави, че спад ще се прояви най-вече в Китай, където потреблението на продукти е намаляло. Мениджърът обаче добави, че не е ясно дали блокирането заради Covid в региона ще окаже влияние след първото тримесечие.

Роботите вече могат да използват ръцете си

От десетилетия един от най-трудните проблеми за разработчиците на роботи е нещо на пръв поглед елементарно: как да възпроизведат способността на човешката ръка да взима предмети.

Amazon.com току-що се доближи много повече до постигането на тази цел със скок в своята автоматизация, която обещава да повлияе значително на огромната ѝ работна сила и бъдещите амбиции за растеж на гиганта.

През ноември технологичната компания представи редица нови роботи, един от които може да замени хората, занимаващи се с най-често срещаната работа в Amazon – взимането на предмети и поставянето им на друго място.

В основата на този нов вид автоматизация е роботизирана ръка, чието име е Sparrow. Тя съчетава развит изкуствен интелект, разнообразие от захващащи устройства и скоростта и прецизността, които сега са стандартни в индустрията за такъв тип автоматизирани ръце.