Все повече хора обръщат поглед към здравословното хранене и се стараят да консумират храни с ползи за здравето, които им доставят нужната енергия. Тези храни се обособяват под общото наименования суперхрани и се характеризират с високо съдържание на ценни хранителни вещества, сред които важни витамини и минерали.

Във всеки един здравословен хранителен режим се препоръчва приема на суперхрани. Това важи и за диети, които се предписват при определени здравословни състояния. Консумацията на храни богати на витамини, минерали и антиоксиданти има благоприятен ефект върху цялостното здравословно състояние и да подсилят имунната система.

След като вече се убедихте, че суперхраните са изключително важни хранителни продукти е време да ви запознаем с една любима храна попадаща в тази група.

Авокадото: зелено съкровище съчетаващо вкус и здраве

Авокадото не само отговаря на всички изброени критерии за суперхрана, но съдържа и здравословни мазнини, фибри и фитохимикали, които са от съществено значение за оптималното функциониране на организма.

Авокадото е плот, който за разлика от други плодове има предимно съдържание на здравословни мазнини, за сметка на въглехидратите. Това го прави уникален продукт, който става задължителна част от здравословните режими на хранене.

Идеалната комбинация от хранителни вещества, която се съдържа в авокадото включва мононенаситени мазнини, витамини и минерали. В плътната си кремообразна текстура плода крие  важни витамини като Е, К, C и B-комплекс, които подпомагат здравето на кожата, косата и имунната система.

Допълнително към витамините се съдържа и богатство от минералите калий и магнезий, които имат важно значение за поддържането на здравето на сърдечно-съдовата система.

След като вече познаваме състава на този плод можем да оценим значението му за поддържане на оптимално здраве и ползите, които консумацията му носи на организма.

Различни сортове авокадо и къде се отглеждат

Когато избирате авокадо, може би сте забелязали, че някои плодове са с различен цвят. Разбира се, както и при всеки друг плод, при авокадото също има различни сортове.

Най-общо авокадото се категоризира в два вида: сортове тип А и сортове тип В. Основната разлика във видовете се отнася до моделите на цъфтеж и поведението на опрашване на авокадовите дървета.

Авокадото се отглежда в Западното полукълбо, като най-благоприятни са районите от Мексико до Андите. Сортовете от тип А и тип В изискват определени условия, които именно тези региони могат да предоставят.

Нека разгледаме някои от най-популярните сортове представители на двата типа:

Сортове тип А

Хас: Сортът Хас се отглежда целогодишно, което го прави най-популярният сорт. Характеризира се с маслен орехов вкус и сферична форма.

Choquette: Може да познаете този сорт по гладката лъскава кора и пулпа.

Лула: Има по-високо естествено съдържание на масло и съдържа повече вода в сравнение с много други сортове. Расте най-активно през лятото.

Сортове тип В:

Brogden: Сортът представлява хибрид между западноиндийски и мексикански сортове. Рядко се намират в търговската мрежа, тъй като потребителите се затрудняват с беленето им.

Ettinger: Този сорт се отглежда в Израел и се отличава с по-светла, жълто-зелена кожа.

Zutano: Вкусът на сорта е мек и се различава от този на по-маслените сортове.

След като познавате основните сортове и как да ги различавате следва да ви представим 10 ползи от консумацията на авокадо.

10 ползи за здравето от авокадото

От поддържане на сърдечната функция до укрепване на костите и намаляване на възпаленията, авокадото предоставя широк спектър от ползи за здравето. Тази суперхрана съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата срещу свободните радикали в организма.

Друга важна функция на авокадото е, че подпомага поддържането на теглото, поради което се включва с много диети и хранителни режими с цел отслабване.

За да се възползвате от ползите на авокадото, включете го във вашия режим на хранене ежедневно или най-малко няколко пъти седмично.

1.Доставя на организма високо съдържание на хранителни вещества

Авокадото е богат източник на витамини и минерали. Най-важните хранителни вещества, които то доставя на организма са витамини В6, Е, К и C. В допълнение на тези витамини авокадото е източник и на ниацин, рибофлавин, фолиева киселина, пантотенова киселина, калий и магнезий. Консумацията на плода доставя и омега-3 мастни киселини.

Приемът на всички тези ценни хранителни вещества допринася за чувството на ситост между отделните хранения. Мазнините, които се съдържат в авокадото забавят разграждането на въглехидратите, което е от значение за поддържането на стабилни нива на кръвната захар.

Плодът е източник и на антиоксиданти благодарение на съдържанието на витамини С, Е и А. Това допринася за изхвърлянето на свободните радикали от организма и предотвратява преждевременното стареене на кожата.

2.Подобряване на храносмилането

В половин плод авокадо се съдържат около 6-7 грама фибри. Ролята на тези хранителни вещества е да улеснява храносмилането и поддържат чревната флора.

Фибрите също допринасят за повишаване на чувството на ситост и затъпяват апетита. Това е от значение при опитите за регулиране на теглото.

Консумирането на храни със съдържание на фибри, каквато храна е и авокадото, намалява риска от рак на дебелото черво.

3. Добър метод за детоксикация

Авокадото може да бъде ценен съюзник в процеса на детоксикация, тъй като предоставя редица хранителни вещества и подкрепя различни аспекти на организма. Тук отново изтъкваме съдържанието на антиоксиданти в състава на авокадото.

Също така мононосаитените мазнини в плода стимулират елиминирането на токсините от организма. Отново споменаваме и наличието на фибри, които допринасят за чрената перисталтика.

4. Авокадото е полезно за здравето на бременните и техния плод

Поради богатото съдържание на ценни хранителни вещества, авокадото се препоръчва като задължителен хранителен продукт в диетата на бременни жени. Фолиевата киселина е много важна за здравословното развитие на плода. Както вече отбелязахме в авокадото се съдържа значително количество фолиева киселина.

По време на бременност е препоръчително да се приема поне по 600 микрограма фолиева киселина. Може да подкрепите приема си и с консумация на авокадо.

Консумацията на плода на дневна база подобрява хидратацията в организма. Бременните жени много често може да изпитват нужда от приема на допълнителни течности и стимулиращи хидратацията храни.

5.Подпомага здравето на сърцето

Вече на няколко пъти споменахме, че авокадото допринася за поддържане на функциите на сърдечно-съдовата система. В частност, авокадото е много полезно за здравето на сърцето.

Това се дължи на наличието на бета ситостерол в състава на авокадото. Бета ситостеролът представлява естествен растителен стерол, който подпомага за поддържането на здравословни нива на холестерола.

Наситените мазнини и калият също са от значение за здравето на сърцето, защото допринасят за понижаване на кръвното налягане.

6. Ползи за зрението

Суперхраната има и важно значение за здравето на очите поради съдържанието на лутеин и зеаксантин. Това са два каротиноида, които присъстват в очната тъкан. Допълнителният им прием осигурява по-добра антиоксидантна защита и минимизиране на вредите от UV лъчите.

Антиоксидантите, които се съдържат в авокадото са много важни за здравето на очите. Основният и най-важен витамин за зрението е витамин А. Авокадото предлага лесен прием на този витамин, с което подпомага функцията на ретината.

7. Понижава риска от депресия

Тук отново ще посочим ползите на фолиевата киселина, която се съдържа в плода. Проучванията на експерти в сферата на здравословното хранене откриват, че има връзка между ниските нива на фолиева киселина в организма и депресията.

Липсата на достатъчно количество фолиева киселина може да допринесе за натрупването на хомоцистеин. Именно това вещество нарушава циркулацията на хранителни вещества в мозъка, което води до понижаване на хормоните на щастието.

Хранителните вещества, които се съдържат в авокадото имат важна роля в регулиране на настроението, съня и апетита.

8. Подсилва защитата към хронични заболявания

Споменахме, че авокадото съдържа мононенаситените мастни киселини. Тези важни хранителни вещества имат роля в предотвратяването на хронични състояния. Най-вече мононенаситените мастни киселини предоставят защита срещу развитието на сърдечно съдови заболявания.

Отново се съсредоточаваме върху фибрите и техния прием чрез авокадото. Те имат значение при превенцията срещу развитието на диабет.

Тук е мястото да споменем и за проучвания, които доказват връзката между консумацията на авокадо и намаляването на риска от рак. Оптималния прием на фолиева киселина намалява риска от развитието на рак на дебелото черво, стомаха, панкреаса и шийката на матката.

В половин авокадо се съдържа 59 mcg фолиева киселина, което е 15% от препоръчителния дневен прием.

9. Авокадото се препечатва за отслабване

Суперхраната е позната още и като маслен плод, защото в авокадото се съдържат 20-30% мазнини. Ненаситените мазнини подпомагат изгарянето на подкожните мазнини и успешно се борят с излишните килограми като стабилизират теглото.

Тяхната основна роля се изразява в предоставяне на усещане за ситост и намаляване на апетита. Ненаситените мазнини, които може да си набавите от авокадото също ускоряват метаболизма като по този начин също се стимулира изгарянето на мазнини.

Ако добавите авокадо във вашата диета ще подпомогнете по-ефективното усвояване на хранителни вещества. По този начин се подобрява работата на цялата храносмилателна система.

10. Подобрява здравето на костите

Тази полза се дължи на наличието на витамин К. Само половин авокадо осигурява 18% от днвната доза на важния витамин. Всички знаем, че този елемент е от изключителна важност за здравето на костите.

Приемът на достатъчно количество витамин К поддържа здравето на костите чрез абсорбция на калция и намаляване на отделянето му от организма чрез урината.

Как да включите авокадото във вашия хранителен режим

Авокадото може да се приготвя по изключително много начини. Плодът е подходящ като гарнитура към всяко хранене и в интернет могат да се намерят много рецепти, които предлагат лесен и вкусен прием на авокадо.

Идея за здравословна закуска е приготвянето на авокадо тост. Направете авокадо паста, като смесите месестата част от авокадото с малко лимонов сок, сол и черен пипер. Разпределете пастата върху печен тост и добавете парче домат или яйце на очи.

Гуакамолето е вкусна гарнитура, която може да бъде поднесена като предястие. Приготвя се след като смесите авокадо с домати на кубчета, лук, чесън, лимонов сок, сол и пипер.

Авокадото е подходяща добавка и към различни видове салати. Може да го комбинирате с рукола, спанак, домати и краставици.

Ако сте любители на свежите напитки ви препоръчваме да опитате авокадо смути. Смесете авокадо с банан или спанак и се насладете на напитка с приятен вкус и много ползи за здравето.