Пазарната капитализация на Apple Inc. се сви рязко във вторник (3 януари), продължавайки спада от миналата година. По този начин оценката на производителя на iPhone падна под 2 трлн. долара за първи път от юни 2021 г., съобщава Ройтерс.

Последната разпродажба се случва близо година, откакто Apple стана първата компания, достигнала пазарна капитализация от 3 трлн. долара. Нейните акции поевтиняваха с 4% до 124,60 долара в последния час на търговията в Ню Йорк във вторник, след като анализаторът от Exane BNP Paribas Джеръм Рамел понижи рейтинга на книжата до "неутрални", намалявайки целевия таргет до 140 долара от 180 долара преди това, става ясно от данни на Refinitiv Eikon.

Рамел намали целите си за доставка на iPhone за фискалната 2023 г. до 224 млн. броя от 245 млн. броя по-рано, отразявайки проблемите във веригата на доставки при подизпълнителя Foxconn и потребителите, които ограничават разходите за телефони от висок клас.

При текущата цена на акциите на Apple оценката на компанията възлиза на 1,98 трлн. долара, малко повече от тази на Microsoft Corp., която в момента достига 1,78 трлн. долара.

Какви са притесненията на инвеститорите

Подчертавайки притесненията на инвеститорите, че забавящата се глобална икономика и ускорената инфлация може да навредят на търсенето на устройства на Apple, анализаторите сега очакват компанията от Купертино, Калифорния, да отчете спад на приходите от 1% за четвъртото тримесечие, според анкета на Refinitiv.

Това би бил първият тримесечен спад на приходите на Apple от началото на 2019 г.

„Те (Apple) са склонни да се ориентират към купувачите на потребителски устройства от висок клас, но дори тази демографска група може да бъде засегната от високата цена на всичко.“

Това изтъква Ким Форест от Bokeh Capital Partners.

До какво доведоха резките продажби от миналата година

Миналогодишните резки разпродажби на Wall Street ощетиха свързаните с технологиите големи компании, тъй като инвеститорите, притеснени от нарастващите лихвени проценти, започнаха да се разделят с акциите на фирми с голяма капитализация.

Комбинираната пазарна оценка на Apple, Microsoft, Amazon.com Inc., Alphabet Inc и Meta Platforms сега представлява около 18% от индекса S&P 500 - спад от цели 24% спрямо 2020 г.

Дори след миналогодишния спад на капитализацията от 27%, Apple осигури впечатляваща възвръщаемост на дългосрочните акционери. Инвеститорите, които купиха и задържаха акции на Apple, когато съоснователят Стив Джобс пусна iPhone през 2007 г., се радваха на ръст от над 4000% в стойността на книжата, без да се включват дивидентите.