Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук потвърди, че Apple ще купува произведени в Съединените щати чипове. Той направи изявлението на събитие в Аризона, на което присъства и президентът Джо Байдън, пише CNBC.

Кук коментира още, че Apple ще купува процесори, произвеждани в нов завод в Аризона, разкрива видео от събитието.

„А сега, благодарение на усилената работа на толкова много хора, тези чипове могат с гордост да бъдат надписани: „Произведено в Америка“, посочва Кук.

После допълни:

„Това е изключително значим момент“.

Повече за самите заводи

Заводите за чипове ще бъдат притежавани и оперирани от Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – най-големият производител на чипове за други компании в света, с над 50% глобален пазарен дял.

TSMC произвежда най-развитите процесори, включително чипове за най-новите модели iPhone, iPad и Mac. Заводите ще могат да произвеждат 4-нанометрови и 3-нанометрови чипове, които се ползват за модерни процесори като А серията на Apple и M серията на Nvidia.

„Днес е само началото!“, коментира Кук.

„Днес комбинираме експертизата на TSMC с ненадминатата изобретателност на американските работници. Ние инвестираме в едно по-силно, по-светло бъдеще, ние посяваме семената си в аризонската пустиня. А ние в Apple сме горди да помогнем за поддържането на този растеж“, казва още той.

„Apple трябваше да купува всичките си модерни чипове от чужбина. Сега по-голяма част от веригата ѝ на доставки ще бъде у дома“, посочва Байдън и допълва: „Това може да е ключово“.

Кук туитна, че Apple ще бъде „най-големият клиент на мястото“.

TSMC в момента произвежда основно в Тайван, което повдигна въпроси от властите в САЩ и Европа относно осигуряването на доставки в случай на потенциална китайска инвазия или други регионални проблеми. Компании за чипове като Nvidia и Apple проектират собствени чипове, но възлагат производството на компании като TSMC и Samsung Foundry.

САЩ ще отпуска средства на заводи

Заводите в Аризона ще бъдат частично субсидирани от правителството на САЩ. По-рано тази година Байдън подписа специален Закон за чиповете и науката, който включва стимули за милиарди долари за компании, които изграждат мощности за производство на полупроводници на територията на страната.

Днес TSMC каза, че ще похарчи 40 млрд. долара в двата си завода в Аризона. Първият във Финикс се очаква да започне да прави чипове до 2024 г. Вторият ще отвори врати през 2026 г. според администрацията на Байдън.

Заводите ще правят по 600 хил. чипа годишно, когато започнат да работят напълно. Това е достатъчно, за да отговори на годишното търсене на САЩ, посочва Националният икономически съвет.

Главният изпълнителен директор на AMD Лиса Су днес заяви, че компанията ѝ планира да бъде значителен клиент на заводите на TSMC в Аризона.

Американският гигант Intel също иска да се конкурира за бизнеса с Apple и изгражда заводи в Аризона и Охайо, които се очаква отчасти да бъдат субсидирани по новия закон.