Американският технологичен концерн Apple анонсира нови софтуерни функции, съчетаващи възможностите на хардуера, софтуера и машинното обучение, които ще се появят по-късно тази година и ще предложат на потребителите с увреждания нови инструменти за навигация, следене на здравните показатели, комуникация и др.

Една от големите новини за България е, че компанията разширява поддръжката на VoiceOver  - екранният четец на производителя, предназначен за хора с нарушено зрение, с 20 нови езика, включително и български. А това може да е признак и за евентуална скорошна локализация на цялата операционна екосистема – iOS, MacOS, iPadOS и др.

Потребителите могат да избират и от десетки нови гласове, които са оптимизирани за помощни функции на различни езици. Тези нови езици и гласове ще бъдат достъпни и за функциите за достъпност Speak Selection и Speak Screen.

Освен това потребителите на VoiceOver на Mac могат да използват новия инструмент Text Checker, за да откриват често срещани проблеми с форматирането, като например дублиращи се интервали или неправилно поставени главни букви, което прави коригирането на документи или имейли още по-лесно.

„Apple залага на достъпността във всеки аспект от работата си и се стремим да създаваме най-добрите продукти и услуги за всички.", казва Сара Херлингер, старши директор на отдел "Политика и инициативи за достъпност" в Apple, цитирана в прессъобщение.

Концернът с още едно благородно произведение

Apple представя функцията Door Detection - авангардна навигационна функция за незрящи или слабовиждащи потребители.

Функцията Door Detection може да помогне на потребителите да открият врата при пристигане на нова дестинация, да разберат на какво разстояние се намират от нея и да разберат атрибутите на вратата - включително дали е отворена или затворена, а когато е затворена, дали може да се отвори с натискане, завъртане или дърпане на дръжка.

Колкото до функцията за откриване на врати може също така да разчита знаци и символи около вратата, като например номера на стаята в офис или наличието на символ за достъпен вход. Тази нова функция съчетава възможностите на LiDAR, камерата и машинното обучение в устройството и ще бъде налична в моделите iPhone и iPad с LiDAR скенер.

Двупосочни команди между телефон и часовник

Apple Watch пък пуска за хора с физически и двигателни увреждания функцията Apple Watch Mirroring, която помага на потребителите да управляват Apple Watch от разстояние от сдвоения си iPhone.

С Apple Watch Mirroring потребителите могат да управляват Apple Watch с помощта на асистиращите функции на iPhone, като Voice Control и Switch Control, и да използват редица функции, включително гласови команди, звукови действия и др.