Два от най-големите мобилни оператори в САЩ се съгласиха да не включват някои 5G сигнали в близост до летищните писти – временна отстъпка, за да се отговори на опасенията за въздушната безопасност, които вече накараха международните авиокомпании да отменят някои полети до САЩ.

Разбраха ли се двете страни в спора

Във вторник следобед тази седмица AT&T Inc. и Verizon Communications Inc. приеха новите ограничения след продължило няколко месеца противопоставяне между операторите и авиационните служители, които бяха обещали да ограничат полетите поради опасения за въздействието на 5G сигналите върху самолетите.

Американският президент Джо Байдън благодари на компаниите за отстъпката.

„Това споразумение ще избегне потенциално опустошителни смущения в пътническите пътувания, товарните операции и икономическото ни възстановяване, като същевременно ще позволи повече от 90% от разгръщането на сигнала да се осъществи по график.“

По-рано главните изпълнителни директори на големите американски пътнически и карго превозвачи предупредиха отново за предстояща „катастрофална“ авиационна криза по-малко от часове, след като AT&T и Verizon са готови да активират нова 5G услуга.

В общо писмо авиокомпаниите, сред които American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines и Southwest Airlines, предупредиха, че новата услуга C-Band 5G, която ще е достъпна от сряда, може да направи значителен брой широкофюзелажни самолети неизползваеми, „потенциално може да блокира десетки хиляди американци в чужбина" и да предизвика „хаос" за полетите в САЩ.

„Ако нашите основни центрове не получат разрешения за полети, огромното мнозинство от пътуващите и товарите на практика ще бъдат спрени", пишат главните изпълнителни директори на American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines и други в писмото си.

Авиоиндустрията отдавна предупреждава, че предавателите на 5G могат да нарушат работата на някои инструменти за въздушното движение. Поради опасенията за безопасността AT&T и Verizon направиха отстъпки в последния момент.

По какво ще ударят ограниченията

Те заявиха, че засега ще ограничат разпространението на новия безжичен стандарт в близост до летищата. А от своя страна Emirates, Air India, ANA и Japan Airlines обявиха, че отменят някои полети до САЩ заради въвеждането на 5G.

Федералната авиационна администрация (FAA) предупреди, че потенциалните смущения е възможно да засегнат чувствителни самолетни инструменти, като висотомери, и значително да попречат на операциите при ниска видимост.

„Това означава, че в ден като вчерашния повече от 1100 полета със 100 хил. пътници ще бъдат отменени, отклонени или ще закъснеят“, пише в писмото, адресирано и до директора на Националния икономически съвет на Белия дом Брайън Дийз, министъра на транспорта Пийт Бутигиг, администратора на федералната авиационна агенция (FAA) Стив Диксън и председателя на Федералната комисия по комуникациите (FCC) Джесика Розънуорсъл.