Също и с оглед на очакваната нова оръжейна помощ украинският президент Володимир Зеленски счита, че страната му е в решаваща фаза.

„Трябва да оформим пролетта по такъв начин, че наистина да се забележи, че Украйна върви към победа.", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение в сряда.

Той се позова на огромните загуби, които според експерти Русия в момента търпи ежедневно на фронта в Източна Украйна. Тази фаза сега трябва да бъде използвана за военни успехи от страна на украинската армия, заяви той:

„Нашата задача е да гарантираме, че (в Русия) ще има все по-малко стремеж към окупиране на украински територии.“

Междувременно германският министър на отбраната Борис Писториус трябваше да признае, че т.нар. танкова коалиция за Украйна, която беше атакувана от Русия преди година, засега вероятно ще се размине с целта си. А и от Лондон - с оглед на евентуални доставки на изтребители – има затишие, поне от украинска гледна точка.

Украйна съобщава за шест подозрителни обекта над столицата

Според властите над Киев са забелязани няколко подозрителни шпионски балона. Украинските военновъздушни сили са регистрирали „около шест враждебни въздушни цели" и са свалили някои от тях, съобщи военната администрация в Киев.

Според първоначалните констатации балоните са се носели по вятъра и може да са били оборудвани с рефлектори или разузнавателно оборудване.

Възможно е руснаците да са изпратили балоните, за да им помогнат да открият позициите на украинската противовъздушна отбрана. За да се получи по-точна информация, сега свалените обекти се изследват щателно.

Танковете на съюзниците се бавят

Засега Украйна няма да получи обещаното от Германия количество бойни танкове. Според Писториус на срещата на т.нар. танкова коалиция не са били дадени нови обещания за танкове Leopard 2A6.

Според публикации само Германия и Португалия искат да доставят този модел.

„Така няма да достигнем числеността на батальона.", признава политикът от социалдемократите.

На 25 януари германското правителство си беше поставило за цел „бързото сглобяване на два танкови батальона с танкове Leopard 2 за Украйна". Обикновено в Украйна те са оборудвани с по 31 танка.

В края на миналата седмица канцлерът Олаф Шолц все още беше оптимист, че целта може да бъде постигната. В Обединеното кралство министърът на отбраната Бен Уолъс също значително помрачи надеждите на Украйна за бързи доставки на изтребители.

„Не мисля, че непременно ще доставим изтребители в близките месеци или дори години, защото това са много различни оръжейни системи от противотанковите ракети например.", заяви Уолъс в интервю за ВВС.