Кремирането, още наречено огнено погребение, е процес, при който тленните останки на човек се превръщат в прах под влиянието на много висока температура. Често, в специални за целта места – крематориуми, телата се изгарят при близо 1000-градусова температура.

След тази манипулация, праха се връща на близките на починалия, събрани в урна и от там нататък те сами решават какво да правят с нея – да я запазят за дома си, да я положат в урнова ниша или да я разпръснат.

При създали се повече въпроси, траурните агенции като OmegaFuneral.com са готови да проведат консултация. На близките на починалия се разяснява повече за това що е кремацията и какви са стъпките при изпълнението ѝ.

Какво казва религията по въпроса

Връзката между духовното и физическото при нас – хората, според християнството, е много здрава. Това е така, защото човекът не е нито едното, нито другото. „Човекът, създаден от Бога е психосоматична цялост.“

Древните християни са почитали мощите на т.нар. мъченици. До днес все още се вярва, че душа и тяло живеят в една неразрушима хармония от началото до самия край. И изведнъж с кремацията сякаш ние отделяме едното от другото.

„… и в най-малката част на тялото обитава неограничено Благодатта“. Реално, конфликтът между тези, подкрепящи кремацията и Църквата, която я отхвърля, се създава в момента, в който тя (Църквата) казва, че е кремацията е проява на неуважение към човешкото тяло, защото то е храм на Светия Дух и част от човешката личност.

Тялото е храмът, от който човек се моли и служи на Бог. Според Църквата, дори след разделянето на душа и тяло, личността не си отива безвъзвратно. Тя стои и дебне момента, в който ще се съединение с тялото.

Какво казва науката обаче

В днешно време, науката и изследователската апаратура са стигнали до много високо ниво на своето развитие. С помощта на различни инструменти, човечеството е открило и доказало, че костите са своеобразна флашка с памет. Те носят пълна информация за личността на починалия.

Учените не могат да кажат същото и за пепелта обаче, която също е изходен елемент от кремацията. Освен ако покойника не е жертва на естествена смърт при пожар, то неестественото изгаряне на тялото му, би могло да се сметне за един вид „насилие“ над човешката душа.

Какво казва законът

Може би законите са най-либералната страна в спора за или против кремацията. Според държавните книги, това дали един човек да бъде изгорен е право на негов демократичен избор.

В духа на днешния ден, то по темата бихме могли да кажем, че кремацията със сигурност е един далеч по-екологичен метод да бъде изпратен човек. Ако решите да направите своя избор приживе, опитните специалисти от OmegaFuneral.com Ви съветват да го съгласувате с Вашите близки.