Ако и вие се подигравате на некадърността и некомпетентността на главния прокурор Иван Гешев като мен, докато наблюдавате медийния PR цирк за повече рейтинг, който той предлага на широката аудитория, то този материал е за вас.

В него ще обясним кой какво работи и кой за какво носи отговорност в контекста на родната реалност и защо няма нито 1, повтарям нито 1 присъда от всички шумни акции в страната.

Сигурно понякога гледате разни полицейски филми или сериали, дори така емблематичния „От Местопрестъплението“ (все чакам да пуснат „От местопрестъплението: България“).

Сигурно и вие като мен сте забелязали, че във всеки филмов или телевизионен сюжет преди полицията да реализира арест, тя се консултира с наблюдаващия прокурор по отношение на събраните доказателства, за да оцени обективно ситуацията.

В случай че тези доказателства не са достатъчни за присъда по преценка на прокурора, то акция за арест няма.

Просто няма смисъл от нея, защото така престъпникът може да се измъкне, да се укрие или да промени обстоятелствата, влияейки на производството и оценката му от страна на съда.

У нас за жалост нещата са доста по-различни

Тук първо се викат медиите, за да се вдига джабула, че се върши работа. Работа не се върши – върши се цирк. Защо ли? Защото нямаме нито една присъда след всички „знакови“ арести.

Нима някой още се изненадва, че „ние ги хващаме, те ги пускат“? Ами няма да ги пускат, ако преди да арестувате някого сте събрали нужните доказателства, за да сте убедени, че съдът няма да го пусне.

Ето една блестяща идея, която цялата българска прокуратура е крайно, ама наистина крайно време да възприеме, защото НЕ те ги пускат – вие ги пускате с некомпетентността и PR-a си.

Защо Васил Божков успя да избяга от страната ли? Питайте ме пак. Да, точно поради по-гореспоменатите причини – просто Иван Гешев беше много зает да трупа PR точки пред слугинските медии, досущ като един малоумен американски генерал на име Марк Кларк, който вместо да се разправи с 10-та армия на нацистите адекватно тръгнал да освобождава Вечния град Рим във фашистка Италия – за да го запомнят.

Така съюзниците дават хиляди жертви заради неизпълнената заповед, които е могло да бъдат избегнати, ако не беше егото на един генерал. Генералските аналогии са умишлени.

У нас по-важно е да се шуми докато човекът се качва на самолета си на летище София, че нещо се върши, докато обществото ни колабира под поредна порция хронична несправедливост.

Тя е навсякъде. Като започнем от феодали като дебила Ценко Чоков от Галиче и полицая Данчо Катаджията от Ловеч и стигайки до националния ТВ цирк на Валери Симеонов, който, ако беше внимавал докато е гледал участието на Цветомир Найденов, собственикът на EfBet, в предаването на Антон Хекимян щеше да знае, че той спомена, че е входирал в прокуратурата документите си още на 5 декември, 2019 година.

Всъщност самите Симеонов и Найденов с някои твърдения доказаха, че МВР, Прокуратура и ДАНС са абсолютно безсилни, щом се чака медиите да разкриват престъпления.

Макар за Найденов това да е нормално с оглед факта, че той не е политик, то при Симеонов, който е в управлението, ситуацията е коренно различна – той на практика доказа, че властта не може да се справи със ситуацията и чака медиите да й решат проблема.

Да добавим ли абсолютния бум на въоръжените обири в страната? Обират банки. Пунктове за сметки, магазини, полицаи с маски обират казина – ако това не е абсолютна безпомощност не знам какво е. Може би радикална некомпетентност. Може би не е може би.

Междувременно се правят всеки ден по няколко акции, назначават се N на брой проверки, които са приключили още преди да са започнали, но нали нещо трябва да се каже на обществото, което вижда всичко това, за да не изрине властимащите в кървава баня.

Дори президентът Радев обобщи всичко това, казвайки репликата „…най-много да напълните площадите с хора“ (цитат по памет).

Няма как да пропуснем и поредната, вече не ги броя колко са акции срещу битовата престъпност. Разбирайте циганската. Акциите не се правят в Манастирски ливади, а във Факултета все пак.

Просто у нас никога не наричаме нещата с истинските им имена, че инак тъмнозелените избиратели на „патриотите“ от ВМРО ще пострадат имиджово.

И какви са резултатите от въпросните акции срещу битовата престъпност? Как какви – никакви, разбира се. Пардон – 3 минути в централните емисии новини. Знаят се стотици рецидивисти, но са арестувани само десетки.

Защо сега ги арестувате мога ли да попитам като български данъкоплатец? Какво правихте досега, че тези хора са навън, а убеден съм, че ще останат навън като си тръгнат камерите и журналистите?

До кога законността и справедливостта ще е медиен формат, а не реална част от нашия бит? Това искам да попитам и Премиера, и Главния прокурор, и шефа на ДАНС, и българския съд.

Трябва ли да направим българска CourtTV, за да може да видим реална справедливост, реална законност, реално възмездие, реални дела?