Руският медиен регулатор „Роскомнадзор“ блокира услугата Google News.

Платформата е публикувала материали в Русия, които са съдържали „подвеждаща информация от обществен интерес за хода на специалната военна операция в Украйна", съобщиха от „Роскомнадзор“ в Москва за информационната агенция „Интерфакс“.

„Посоченият базиран в САЩ онлайн новинарски ресурс е предоставил достъп до множество публикации и материали, съдържащи подвеждаща обществено значима информация за хода на специална военна операция в Украйна.", поясняват от органа.

Агенцията припомни, че Русия наскоро прие закон за наказателната отговорност за публично разпространяване на съзнателно невярна информация за използването на руските въоръжени сили (член 207.3 от Наказателния кодекс). В самата Русия войната срещу Украйна се нарича „военна операция".

Кой е най-лошият възможен сценарий

Най-лошият сценарий при нарушаване на този наратив е лишаване от свобода за разпространение на предполагаеми фалшиви новини за руската армия.

По-рано достъпът до редица чуждестранни и руски медии беше блокиран в Русия по същата причина. А съвсем неотдавна и социалните медии Facebook и Instagram бяха забранени в Русия като „екстремистки".

А журналистът Александър Невзоров стана обвиняем по наказателно дело по новия член от Наказателния кодекс за разпространение на съзнателно невярна информация за действията на руските военни „под прикритието на достоверни репортажи“.

Според разследването Невзоров е „публикувал умишлено невярна информация за умишлен обстрел на родилния дом в град Мариупол от въоръжените сили на Руската федерация на публичната си страница в Instagram, забранена в Руската федерация социална мрежа, и на канала си в YouTube на 19 март 2022 г.".

„Публикацията е придружена от недостоверни снимки на цивилни граждани, пострадали от обстрела. Източник на разпространение на тези изображения са украинските медии. Министерството на отбраната на Руската федерация официално обяви, че тази информация, разпространена в интернет, е невярна.", заявиха властите.

Ще се раздели ли Toshiba на две

Акционерите на Toshiba Corp. отхвърлиха плана на ръководството за разделяне на компанията на две части, отразявайки по този начин силната съпротива на чуждестранните акционери, включително някои, които искат компанията да бъде продадена на търг на този, който предложи най-високата цена.

Съгласно плана Toshiba щеше да отдели бизнеса си с електронни устройства, а останалото подразделение щеше да се съсредоточи върху енергийния и инфраструктурния бизнес, като например енергийни турбини и системи за пречистване на вода.

Ръководството на японския промишлен конгломерат и чуждестранните акционери, които държат приблизително половината от компанията, са в спор от години, тъй като акционерите настояват за по-висока възвръщаемост и по-широко преструктуриране.