Кандидатът за президент на Съединените американски щати Джо Байдън официално обвини действащия държавен глава Доналд Тръмп, че значително е омаловажил настоящата ситуация с коронавируса в страната. По време на предизборно събитие в Дърам, Северна Каролина, Байдън разкритикува твърдението на президента през уикенда, че САЩ са “минали пика".

Истината е, че броят на новите случаи е на най-високото си ниво от месеци, каза Байдън. Т.е., Щатите в момента са в пика си на заразата, а повечето критици на Тръмп считат, че той е изгубил връзка с действителността.

„Както би казал дядо ми: „Човекът не е съвсем наред“, ако смята, че сме минали пика“, каза демократът. „Влошаваме се, а той все още ни лъже за ситуацията.”, допълни той.

Привържениците на Байдън се бяха събрали с колите си на събитието (под формата на автокино) и го приветстваха с клаксоните си. Конкурентът на президента внимава за събитията си по време на кампанията, докато Тръмп говори постоянно пред хиляди без никакви дистанции и маски, което веднага направи впечатление на анализаторите.

Байдън апелира към избирателите си да не чакат да гласуват:

„Трябва да запазим невероятния импулс, не можем да се откажем точно сега.“, призова Байдън. Почти две седмици преди президентските избори в САЩ повече граждани от всякога са упражнили правото си на глас преди изборния ден.

Според предизборен проект на Университета на Флорида до момента около 27,7 милиона американски избиратели са подали своите бюлетини по пощата или лично. Същевременно, президентът Тръмп защити действията си в рамките на коронакризата.

„Ако бях изслушал изцяло учените, сега щяхме да имаме държава, която щеше да бъде в голяма депресия.“, заяви категорично Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Карсън Сити, Невада.

„Вместо това ние сме като космически кораб.”, каза президентът.

Републиканецът се подигра на Байдън за обещанието му да следва съветите на учените в борбата срещу коронавируса. Малко по-късно обаче той го обвини, че би наложил „ненаучно обосновани блокирания“, за да сдържа разпространението на коронавируса, ако бъде избран.

Нивото на коронавируса в САЩ

Пандемията все още е извън контрол в САЩ. От самото ѝ начало са открити над 8,1 милиона заразени, а почти 220 000 души паднаха в битката с болестта след заразяване.

Понастоящем има тенденция към нарастване на броя на новите инфекции на дневна база. Независимо от това, обаче Тръмп призова Щатите да се отворят напълно в неделя.

Изтъкнатият американски здравен експерт Антъни Фаучи заяви в интервю за телевизионния оператор CBS:

„Мисля, че дълбоко в себе си президентът вярва в науката. Ако не го прави, нямаше да повери здравето си на много компетентните лекари в Walter Reed.“. Тръмп даде положителен тест за коронавирус в началото на октомври и след това беше лекуван три дни в клиниката близо до Вашингтон.

Тръмп заяви, че американците ще имат избор между „супер възстановяването а-ла-Тръмп” на икономиката и „депресията а-ла-Байдън” на 3 ноември. Той предупреди категорично, че ако Байдън стане президент, данъците ще се увеличат, а работните места ще мигрират в чужбина.

Всъщност Байдън обещава да използва наказателни мита, за да възпира американските фирми от преместване на работни места в чужбина и да не вдига данъци на всеки, който печели по-малко от 400 000 долара годишно.

Каква е ситуацията с ТикТок

Знаем, че в скоро време не сме ви занимавали със ситуацията с ТикТок и отношенията на приложението с Щатите, но тя сякаш бе в застой през последните дни. Днес, обаче пластовете се размърдаха.

Министерството на търговията на САЩ е направило някои до известна степен неверни твърдения относно политиките и практиките на TikTok за сигурност на данните. Това заяви официално главният служител по сигурността на компанията Роланд Клотие.

Бележка, издадена от Министерството на търговията през септември, очертава конкретни опасения относно сигурността приложението. Твърди се, че TikTok не е отделен от системата на компанията-майка – китайската Bytedance – и споделя с нея „функционалност, включително съхранение, вътрешно управление и алгоритми (частично)”.

Раланд Клотие обаче заяви в нов съдебен документ, преди предстоящото изслушване в съда на окръг Колумбия в САЩ, че министерството греши за това как приложението съхранява и защитава потребителските данни.

От гледна точка на софтуера обаче TikTok е „напълно отделен” от Bytedance. Това означава, че двете компании имат отделен график за поддръжка на своите изходни кодове.

Министерството също така е описало неправилно как TikTok съхранява американски потребителски данни, според Клотие. Бизнес меморандумът твърди, че TikTok наема сървъри от Alibaba Cloud в Сингапур и China Unicom Americas (CUA) в САЩ, което представлява „значителен риск”.

CUA предоставя на TikTok пространство за центрове за данни – сгради и електричество, но не и сървъри, пояснява Клотие. Според него, Bytedance притежава и управлява всички сървъри в съоръженията на CUA.

Когато TikTok наеме сървърно пространство от друга компания, това не означава, че тя има достъп до собствената информация на TikTok, твърди Клотие. По неговите думи, потребителските данни са криптирани в хранилището и фрагментирани, което означава, че са разделени на парчета на няколко сървъра.

Изглежда, че засега забраната за TikTok ще бъде задържана. Компанията отговаря и на много от изискванията на правителството на САЩ. Изслушването на Министерството на правосъдието на САЩ по обжалването на заповедта ще се проведе на 4 ноември.