Международният ден на детето се отбелязва ежегодно в много страни по света, включително и България. Обикновено, денят се организира така, че да е изпълнен с най-различни радостни събития, празненства и всевъзможни инициативи, насочени към децата.

 

Този ден е чудесен повод да си припомним за това колко са важни децата като цяло и за необходимостта от това да се работи още и още за защита и подкрепа на правата на всяко едно дете.

Кратка история на Международния ден на детето

Международният ден на детето за първи път е отбелязан на 1 юни 1925 година. Това събитие е свързано с конференцията, проведена в Женева, Швейцария, където представители от различни страни обсъждат въпроси, свързани с детското здраве.

 

Датата 1 юни, обаче, не е единствената, която се свързва с този ден. В много държави, Денят на детето се отбелязва в друго време от годината, включително и на 20 ноември, което символично съвпада с датата 20 ноември, 1959. На този ден Генералната асамблея на Обединените нации подписва Декларацията за правата на детето.

 

Освен на тези две дати, Международният ден на детето може да се празнува и в други дни от годината, като това дори не винаги е на конкретна дата. Така например, в Съединените щати денят се отбелязва винаги във втората неделя на юни.

Как се отбелязва Международният ден на детето

Международният ден на детето често е съпътстван от различни празнични и развлекателни мероприятия, насочени към децата. 

Празнични събития и фестивали

В много страни, включително и в България, се организират празнични концерти и театрални представления, както и вълнуващи програми с много музика, танци и игри, които да забавляват и вдъхновяват децата.

 

Начинът, по който ще се чества празникът, до голяма степен зависи от градовете и общините, които обикновено са основните организатори на детски празненства по този случай.

Игри и спортни събития

Много често за 1-ви юни се провеждат се различни спортни събития, като футболни турнири, състезания по бягане, тенис и други спортни игри, в които участват деца или които са посветени на деца.

 

Често за целта се ангажират професионални аниматори, които знаят как най-добре да организират протичането на подобен род събития. На този ден парковете и градските пространства често се превръщат в място за организирани игри и забавления на открито.

Образователни инициативи

Много подходящи за 1-ви юни са различните видове образователни мероприятия, включително работилници по изкуствата, науката, занаяти и други области, които могат да ангажират децата и да им помогнат да развиват техните умения.

 

Много често на този ден се организират посещения на музеи и зоологически градини, предлагат се специални програми и намалени цени за деца и семейства с деца.

Международният ден на детето е подходящ повод за организиране на социални и благотворителни инициативи

Международният ден на детето може да е много добър повод за организирането на различни благотворителни инициативи и кампании, насочени към подобряване на живота и здравето на децата.

 

На този ден могат да се организират с по-голям успех кампании за събиране на средства за детски болници, за домове за сираци, за лечение на различни по-тежки или редки заболявания при децата и като цяло, да се подпомогнат деца в неравностойно положение.

Международният ден на детето е подходящ за семейни и училищни празненства

Много семейства избират да прекарат деня на открито, като организират пикници и излети в паркове и сред природата. Имайки предвид, че по това време от годината обикновено се радваме на много слънце и приятни температури, това може да е чудесен подарък за малчуганите.

 

Някои семейства предпочитат да отбележат деня в домашна обстановка. Това също може да е много добра идея, особено ако можете да съберете повече членове на семейството, да поканите свои приятели с техните деца и да поднесете специални ястия, за които знаете, че ще зарадват децата.