Интервюто за работа е повод за радост, но и буди притеснение в много от хората. То е ключов фактор за това дали ще ви вземат на дадена позиция, за която кандидатствате.

По отговорите на въпросите на интервюто за работа бъдещият ви работодател може да разбере много за вас, за мотивацията ви, целите и възможностите, да види как общувате и отговаряте на въпроси. А според това колко време продължи и какъв интерес покаже към вас интервюиращият можете да си направите извод дали е минало добре.

Едно интервю за работа може както да затвърди положителното мнение за вас, което вероятно от мястото, в което кандидатствате са си изградили до този етап, така и да направи лошо впечатление. Ако искате да сте сигурни, че ще ви харесат и позицията ще е ваша е хубаво да се подготвите предварително за въпросите, за да сте информирани и да знаете какво точно ще говорите.

Въпреки че въпросите на интервютата за работа саи индивидуални и зависят от съответната компания и от посока, в която тръгне разговора, има няколко основни, които е много вероятно да чуете. Тези основни въпроси са част от всяко интервю и показват до голяма степен вашите нагласи и мотивация за работата в компанията.

В тази статия сте ви подготвили някои от най-често задаваните въпроси по време на интервю за работа, за които е добре да сте подготвени и да знаете как да отговорите. За да се справите отлично и да получите мечтаната работа, продължавайте да четете!

Разкажете ми за себе си

Това обикновено е първият въпрос, който се задава на интервютата за работата. На пръв поглед изглежда лесен, защото просто трябва да разкажете малко повече за себе си, нали така? Но всъщност въпроса е рисков, тъй като някои хора имат навика да се увличат, да изпадат в излишни подробности и да разказват неща, които нямат общо с основната цел на въпроса. А това може да направи лошо впечатление.

Никой не ви пита за личния ви живот и за подробностите в него, не сте длъжни да ги разказвате. В този въпрос трябва да есе фокусирате по-скоро върху това да представите кратка ваша професионална история и интереси. Акцентирайте върху постиженията си в професионален план и тези, които имат общо с позицията. Ако е първа работа за вас, наблегнете на академичните си успехи и интереси.

Хубаво е да кажете какви умения сте придобили досега от предишната позиция или от опит в университета или вкъщи, ако сте се занимавали да развиете умения за съответната позиция. След това наблегнете на това как те ще ви помогнат в работата в екипа, който се намирате и как ще сте полезни на компанията.

Откъде научихте за позицията

Този въпрос също звучи елементарен и обикновено хората дават първосигнален отговор от 1-2 думи. Но когато ви питат от къде сте научили за позицията е хубаво да сте малко по-подробни. Според много от хората, които се явяват на интервю за рабата този въпрос е незначителен и отговорът му също. Но това въобще не е така.

Важно е да кажете от къде сте научили наистина за позицията, без значение дали от интернет или от познат. Да обясните в каква ситуация ви е попаднала обявата, ако е от интернет, а ако е от приятел и познат да разкажете повече. Ако сте научили от даден човек за позицията, не се страхувайте да споменете името му, това дори е предимство за него. Кажете какви хубави думи е споменал за компанията, които са ви привлекли и впечатлили.

Ако някои от компанията ви е споменал за позицията това дори ще е плюс за вас. Защото работодателят ще има доверите на вече работещ при него служител, койот смята, че ви е сте подходящ. Без значение как сте научили, ако разкажете повече за това, определено ще се откроите и ще направите положително впечатление.

Какво знаете за компанията и защо кандидатствате за позицията

Въпреки че това са два отделни въпроса, всъщност отговорите им са доста свързани. Хубаво е предварително да се информирате за компанията, в която кандидатствате. За нейната дейност, култура, ценности, историята ѝ. Така ще направите добро впечатление и ще покажете интерес и желание да работите там.

На въпроса защо кандидатствате за позицията, отговорът може да свържете именно с това, което ви е впечатлило в компанията. Може да споменете работната среда, да покажете, че ценностите на компанията съответстват с вашите, да направите връзка с живота и интересите ви. Докажете, че това е позиция за вас и че ще сте идеален.

Какви са вашите силни и слаби страни

На този въпрос се фокусирайте върху положителните си страни и това как ще са от полза за работодателя ви. Дайте пример за слаби, без да лъжете, но не наблягайте прекалено много на тях, а по-скоро кажете как бихте работили, за да ги поправите.

Имате ли въпроси

Винаги подготвяйте въпроси към интервюиращия. Това ще покаже интерес и ангажираност към компанията и позицията. Прави добро впечатление и показва, че наистина харесвате тази компания и ще сте щастливи да работите там.

Ключът към успешното интервю за работа е подготовката и увереността. Информирайте се, говорете уверено, нахъсано и вярвайте в себе си и възможностите си. Пожелаваме ви успех!