Повод яростната реакция на президента бе, че едно от съобщенията му в Twitter беше маркирано със специален знак, предупреждаващ за неточна информация

Facebook, Amazon, Twitter и Google се обединяват в историческа колаборация срещу нов закон, който е предложен от американския президент Доналд Тръмп, разтърси САЩ. Четирите компании се обърнаха към Федералната комисия по комуникации на САЩ с искане да бъде отхвърлено искането на президентската администрация за регулиране на социалните медии в страната, предаде Ройтерс.

Мнението на социалните медии за ситуацията

“Искането на американския президент Доналд Тръмп да регулира дейността на социалните мрежи не е подкрепено от нищо от законова гледна точка, основава се на лични убеждения и може да подведе читателите. А въвеждането на нови правила за наблюдение на дейностите в социалните медии може да ги “лиши от правна защита срещу измамни схеми” и други видове неподходящо съдържание.”, пишат компаниите в специално официално писмо до Комисията.

Информационните агенции припомнят, че през май месец тази година Тръмп подписа закон, регулиращ дейността на социалните мрежи в страната. Според президента преди приемането на закона социалните мрежи са могли да “правят каквото си искат”.

Новият закон на Тръмп идва след серия от предупреждения и заплахи, че страната ще премине към по-строга регулация на социалните мрежи в САЩ, ако те продължат да „заглушават гласовете на консерваторите“.

Повод за недоволството и яростното изказване на президента бе, че едно от съобщенията му в Twitter беше маркирано със специален знак, предупреждаващ читателите, че информацията, съдържаща се в публикацията, може да е неточна.

Специална оферта към „ТикТок“

От приложението за кратки видеа Triller е направило оферта на стойност 20 млрд. долара заедно с инвестиционната компания Centricus Asset Management Ltd за активите на конкурента му TikTok, от които компанията собственик ByteDance иска да освободи.

Това е обявил изпълнителният председател на Triller Боби Сарневещ, цитиран от Ройтерс.

ByteDance и TikTok обаче отричат, че има такава оферта, което повдига въпроса дали предложената сделка между две от най-популярните приложения за социални медии в САЩ е сериозна, или е просто опит за публичност.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди на ByteDance да продаде TikTok в страната на фона на опасенията за сигурността на личните данни, които компанията обработва.

Microsoft Corp и Oracle Corp са сред американските компании, които се надпреварват да придобият активите на TikTok, която претендира за около 100 млн. активни потребители месечно в САЩ. Очаква се китайската група да избере участник, с когото да влезе в ексклузивни преговори, скоро.