Американският технологичен гигант „Майкрософт“ патентова нова система за добив на криптовалута, която измерва активността на човешкото тяло, включително мозъчни вълни и телесна топлина, когато извършва онлайн задачи като използване на търсачки, чатботове и разглеждане на реклами, съобщава сайтът „Bitcoin.com“.

Потребителят ще може да разрешава изчислително интензивен проблем, без да го осъзнава“, се казва в част от патента на „Майкрософт“.

Криптосистема, която измерва данните за активността на тялото

„Microsoft Technology Licensing“, лицензиращият орган на „Майкрософт“ е получил право на международен патент за „криптовалутна система, която използва данни от активността на тялото“.

Патентът е публикуван от Световната организация за интелектуална собственост (СОИС) на 26 март тази година. Самата кандидатура за патента пък е подадена на 20 юни 2019 година.

„Дейността на човешкото тяло свързана с предоставена на потребителя задача може да бъде използвана в процес на добив в криптовалутна система“, се казва още в патента, като се прибавя и пример:

Една мозъчна вълна или пък телесна топлина, излъчена от потребителя, в процеса на извършване на дадена задача, предоставена от информация или доставчик на услуги, като например разглеждане на реклама или използване на определени Интернет услуги, може да бъде използвана в процеса на добиване (на криптовалута)“.

Отбелязвайки, че описаният метод може да „редуцира изчислителната енергия за процеса на добив, както и да го направи по-бърз“, патентът уточнява:

„Например, вместо масивната изчислителна работа, която се изисква от традиционните криптовалутни системи, генерираните данни, базирани на дейността на тялото на потребителя, могат да играят ролята на изчислителна работа и така един потребител ще може да извършва изчислително интензивен проблем, без да го осъзнава“.

Патентът разкрива за алтернативен начин за копаене на криптовалути

Патентът на „Майкрософт“ също така описва система, в която дадено устройство ще може да верифицира дали „данните за активността на тялото отговарят на едно или повече условия, поставени от криптовалутната система, по този начин раздавайки криптовалута на потребителя, чиято активност на тялото е верифицирана“.

Очаква се да бъдат използвани различни видове сензори за „измерване или отчитане на дейността, както и сканиране на човешкото тяло“, се обяснява още в патента.

Те могат да включват:

  • Скенери или сензори за функционален магнитен резонанс (fMRI);
  • Сензори за електроенцефалография (EEG);
  • Сензори за близка инфрачервена спектроскопия (NIRS);
  • Монитори на сърдечна честота;
  • Термични сензори;
  • Оптични сензори;
  • Радиочестотни сензори;
  • Ултразвукови сензори;
  • Камери или всякакви други видове скенери или сензори, които ще извършват същата дейност.

Идеята за добив на криптовалути посредством телесната топлина на човек е била изследвана в минатото и от други организации.

Например, Мануел Белтран, създател на нидерландския „Institute of Human Obsolescence“ прави експеримент през 2018 година, в който се опитва да добива криптовалути със специален костюм, който събира телесната топлина и я конвертира в устойчив източник на енергия.

Генерираното електричество след това бива препратено към компютър, който извършва копаене за криптовалути.