Американският технологичен гигант Intel обяви, че ще произвежда чипове за тайванската MediaTek – една от най-големите компании за дизайн на чипове света, предава Ройтерс.

Споразумението за производство е една от най-значимите сделки, обявявани от Intel, откакто компанията се насочи към производството на компоненти за други фирми в началото на миналата година.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co е лидер в подизпълнителския бизнес на пазара на полупроводници. Досега Intel произвеждаше чипове, които сама проектираше.

Рандир Такур, президент на Intel Foundry Services, коментира, че „това е доста голяма сделка за нас“, която свързва Intel с голям клиент от Тайван, а за MediaTek е начин да заложи на растежа.

Икономистът Дан Хътчисън от TechInsights твърди, че в индустрията има съмнения дали Intel може да се справи с подизпълнителския бизнес, но споразумението с MediaTek показва, че гигантът е на прав път. Включително инвестициите в привличане на точните директори в момента се отплащат.

Финансовите детайли около сделката

Въпреки че Intel не разкрива никакви финансови детайли за сделката, нито казва колко чипове ще произведе за MediaTek, тя заяви, че първите продукти ще бъдат произведени в следващите 18-24 месеца. Те ще включват по-зрял технологичен процес, наречен Intel 16, а полупроводниците ще се ползват в умни устройства.

„MediaTek винаги е залагала на стратегия за снабдяване от няколко места“, посочват от MediaTek. „В допълнение към запазването на близкото партньорство с TSMC, това сътрудничество ще засили доставките на MediaTek с по-зрели технологии.“

Преди време Intel обяви, че подизпълнителският ѝ бизнес е сключил сделки с Qualcomm и Amazon.com.

Alibaba със стремеж към листване в Хонконг

Alibaba Group Holding Ltd. се стреми към първично листване в Хонконг, с което ще затвърди статута на финансовия център като алтернатива на пазарите в САЩ и ще проправи пътя на инвеститорите в Китай към възможността за първи път да купуват директно акции на най-известната компания за електронна търговия в страната.

Alibaba заяви във вторник, че ще кандидатства за повишаване на търговския си статут в азиатския град, което на свой ред ще позволи на гиганта на стойност 285 млрд. долара да се включи в борсовата връзка Stock Connect с борсите в Шанхай и Шънджън.

Това би могло да повиши ликвидността след едногодишните разпродажби, предизвикани от забавянето на китайската икономика и репресиите на Пекин срещу най-мощните интернет компании, предава Bloomberg.