Гражданска отговорност – това определено е една от най-обсъжданите теми сред гражданите в обществото и всеки си задава въпроса „Какво трябва да знаем за нея?“.

Абсолютно съгласни сме с това, че хората, които са притежатели на превозни средства, се интересуват горещо от всяка една промяна, свързана с тази задължителна застраховка.

В тази статия ще се опитаме надълго и на широко да обхванем всички онези въпроси, които със сигурност ще ви бъдат не малко полезни и по този начин да успокоим, до колкото е възможно, тревожността, напираща у вас.

Гражданска отговорност – какво представлява

Това е една от най-разпространените у нас услуги. Не отдавна е било проведено социологическо проучване, от което става ясно, че близо 83 % от гражданите, които са сключили някога застраховки, се възползват повторно от Гражданска отговорност на автомобилистите.

Една от основните цели на застрахователната платформа SmartIns.bg е да се предизвика, до колкото е възможно, обществен диалог, в следствие на което да се повиши доверието към застрахователния бранш.

Част от потребителите изпитват страх и недоверие, поради простата причина, че по-голямата част от застрахователните продуктите са неясни за тях.

Прави ни засилено впечатление, че един от основните въпроси, които собствениците на превозни средства си задават, е свързан с това дали при евентуално пътно произшествие Гражданската отговорност покрива щетите.

Какво още трябва да знаем по този въпрос

Обикновено подновяването на Гражданската отговорност следва да бъде извършено в края на всяка година. Така процедират значителен процент от гражданите у нас.

Дали обаче всеки от тях знае какво всъщност представлява самата застраховка, има ли някакви предимства и каки са те?

Ще се опитаме да отговорим на тези няколко въпроса, така че, когато настъпи моментът, да се чувствате уверени в това, което правите и у вас да не тегнат никакви съмнения.

Сред основните функции на застраховката е включена отговорността към околните. Ако не сме внимателни, докато шофираме, и по някакви ясни причини сме успели да нанесем щети, то Гражданската отговорност осигурява обезщетение за автомобила без вина.

Ако се питате в кой точно момент застрахователят има право на възстановяване на платените обезщетения от застрахования, ние ще отговорим и на това ваше запитване.

Обикновено това е възможно да се случи единствено тогава, когато вредата е била напълно умишлена.

Става въпрос за консумирането на наркотици, алкохол или когато лицето не е притежател на документ, позволяващ му да управлява транспортното средство.

Какво се случва, ако автомобилът е без Гражданска отговорност

В случай, че сте предизвикали пътно транспортно произшествие или сте участник в такова, поради една или друга причина, то парите за пострадалите, следа да бъдат изплатени от Гаранционния фонд.

След като бъдат възстановени, фондът се обръща към собственика на автомобила, за да му бъдат възстановени парите. Това се случва по съдебен ред.

Това е една от основните причини, заради които ви съветваме да не спестявате едни 200 – 250 лева годишно, тъй като е твърде вероятно да попаднете в ситуация, в която да е необходимо да се разделите с няколко стотин лева.

Ако обаче имате валидна Гражданска отговорност, тогава застрахователят е длъжен да плати обезщетения.

Не са много случаите, в които би могъл да се обърне към собственика на автомобила, виновен за инцидента, за обезщетения.

Обикновено случаите са следните – шофиране в нетрезво състояние или шофиране, след употребата на наркотични вещества.

Какво покрива Гражданската отговорност и какви са клаузите

Трябва да знаете, че всяка една компания, предлагаща Гражданска отговорност, осигурява едни и същи покрития, които са определени предварително от Застрахователния кодекс.

Възможно е обаче да има някаква разлика в цените, както и самите отстъпки, които можете да получите при сключването на договора.

Това е една от основните причини, поради които ви съветваме да се доверите на реномирана фирма, доказала своята коректност сред гражданите.

Надяваме се да сме успели да отговорим на една не малка част от въпросите, които в продължение на дълго време сте си задавали, но отговор на тях не сте получавали.

Що се отнася до това на коя компания да се доверите, ние ви съветваме да проучите из основи SmartIns.bg.

Това е една от иновативните застрахователни платформи, имаща за цел да подобри преживяването на българските граждани.