ABB даде оптимистична прогноза за останалата част на 2022 г., след като швейцарската инженерна компания отчете 20% увеличение на поръчките през второто тримесечие и каза, че проблемите с веригите на доставките отслабват, предава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор Бьорн Розенгрен заяви, че очаква „добра инерция“ през втората половина на годината, след като производителят на индустриални роботи отчете по-голямо търсене от всички региони и бизнеси за второто тримесечие.

„Като цяло ограниченията във веригата на доставките леко отслабнаха в сравнение с предходното тримесечие“, посочва Розенгрен. „Очакваме допълнително облекчаване на доставките на компоненти в следващите тримесечия“.

ABB, която се конкурира с германската Siemens и френската Schneider Electric, се смята за барометър на световната икономика със своите системи за контрол и зарядни устройства, използвани в транспортния сектор и заводите.

Ситуацията след третото тримесечие за тази година

За третото тримесечие на 2022 г. ABB каза, че очаква двуцифрен растеж на сравнимите приходи, а маржът на основната ѝ оперативна печалба да се подобри спрямо 15,5%, отчетени за периода от април до юни.

ABB каза, че е увеличила маржа на основната си оперативна печалба въпреки по-високите цени на суровините и транспорта. Компанията каза, че е компенсирала инфлационния натиск чрез увеличаване на цените и производствените си обеми.

През второто тримесечие ABB понесе удар от излизането от периферни бизнеси и от решението си да се оттегли от Русия заради войната в Украйна, което намали наполовина печалбата на акционерите.

Нетната печалба спадна до 379 млн. долара спрямо 752 млн. долара година по-рано, като се оказа под прогнозата за 467 млн. долара.

ABB се раздели със 195 млн. долара заради оттеглянето си от стари бизнеси като строенето на влакове, както и от решението си да напусне Русия, което беше свързано с удар за 57 млн. долара.

Microsoft премахва много свободни работни места

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. премахва много свободни работни места, включително в облачното си подразделение Azure и в звеното си за софтуер за сигурност, докато икономиката продължава да отслабва, предава Bloomberg.

Тези свивания ще продължат в обозримо бъдеще, заявиха от Microsoft, като отказаха да коментират кои отдели и бизнеси са засегнати. Компанията заяви, че взема предвид вече подадени документи за свободните позиции и ще направи някои изключения за критични работни места.

Това е разширяване на обявеното през май забавяне на наемането на служители, което засегна най-вече групите за Windows, Office и Teams. През юни Business Insider съобщи и за съкращаване на нов брой служители в областта на сигурността.

Последното забавяне, за което ръководителите на групите са съобщили на своите екипи, засяга облачните „бижута“ на компанията - ключов източник на растеж и инвеститорски контрол - както и по-нова приоритетна област в областта на сигурността. През изминалата година Microsoft привлече дългогодишния ръководител на Amazon.com Inc. в областта на облачните технологии Чарли Бел, за да разшири продуктите и стратегиите си за борба с хакерите, а компанията обмисляше да придобие фирмата за киберсигурност Mandiant Inc. Сега възможностите на Бел да привлича нови таланти са значително ограничени.