Apple бавно, бавно превзема части от дела на конкурентите си на пазара за смартфони, докато производителят на iPhone се справя с глобалния недостиг на чипове по-добре от другите играчи, предава Ройтерс.

Регистрира ли компанията по-големи продажби

По-големите продажби на iPhone помогнаха на Apple да си спечели поне 3% дял от глобалния пазар на смартфони през третото тримесечие, въпреки че общите ѝ продажби спаднаха с 6% заради недостига на чипове, сочат данни на компаниите за пазарни проучвания Counterpoint, IDC и Canalys.

Като се има предвид колко много технологичните компании пазят данните си, информацията за продажбите е най-добрата индикация за това кого предпочитат потребителите.

„Очакваме поредно силно тримесечие за Apple, а нашите прогнози са, че те ще имат подобен 20-процентен дял от продажбите през четвъртото тримесечие на календарната година“, коментира анализаторът на Counterpoint Тарун Патак.

С какво се справи Apple, че отново да е на върха

Apple се справи с проблемите с доставките по-добре от много други компании заради голямата си покупателна мощ и дългосрочните споразумения за доставки с производителите на чипове, въпреки че производството на iPhone 13 се сблъска с проблеми заради затварянето на заводите в Азия и голямото търсене през втората половина на годината.

„Недостигът е най-лош в ниския сегмент, така че Apple е по-малко изложена на опасност от много от своите конкуренти, защото се прицелва предимно в премиум сегмента“, посоча Бен Стантън, анализатор в Canalys.

Продажбите на по-скъпи смартфони изпратиха приходите до рекордните 100 млрд. долара през третото тримесечие по данни на Counterpoint.

Силните страни на Apple с доставките проличаха в Китай, където тя отчете цели 83% ръст на приходите от продажби на годишна база през миналото тримесечие, като остана един от основните избори за китайците, готови да платят повече за подобни устройства.

Apple увеличи продажбите си през третото тримесечие, а пазарният лидер Samsung и конкурентът Xiaomi записаха спад, защото клиентите бяха привлечени от понижените цени на серията iPhone 12, от по-бързите процесори и по-големите камери на новите телефони iPhone 13.