Социалните мрежи са не просто важна част от живот на съвременния човек. Това е мястото, на което той изказва своето мнение, одобрение или възмущение при научаването на различни новини.

Не трябва да пропускаме и факта, че именно на тези места модерният човек успява да разкаже повече за себе си – споделя успехите си ли или търси съвет при някоя несполука.

Това е добре, но в редица случаи един хубав ден вместо страницата или приложението да зареди, се появява надпис, от който разбирате, че профилът ви е блокиран.

Социалната мрежа е важна за всички, които я ползват. Но трябва да сте наясно, че нещата са различни, ако вие сами сте решили да си починете от социалните взаимодействия онлайн или някой насилствено ви отхвърля от електронната общност, която е станала неделима част от живота ви.

Facebook блокира профили – какво значи всъщност това

Санкцията, която се налага от страна на социалната мрежа е едностранна и сега ще ви разкажем на какво най-често се дължи и разбира се какво можете да направите, за да се върнете в дигиталния свят и общуването в него.

Ако често влизате в спорове може и да не забележите, че понякога ваши постове и коментари биват изтрити.

Когато нещата стигнат до забрана да публикувате обаче, червената лампа в главата ви трябва да ви сигнализира, че нещо не е наред или както най-често се оказва, че вие не правите нещо по правилния и общоприет начин.

Като крайна мярка може да се стигне дори до изтриване на целия ви профил, без да имате право да го възстановите.

Троловете в интернет и как се процедира с тях

Няма как да не сте забелязали колко често под постовете и снимките на известни личности и политици има стотици мнения, които е повече от очевидно, че целят да всеят смут, провокират напрежение или насочат протичането на дискусията по точно определен начин.

Няма спор, че именно на стените и профилите, публичните личности и компании имат огромен брой публикации на така наречените тролове.

Това са фалшиви профили, зад които няма истинска личност или поне не в смисъла, по който вие с името си стоите зад профила ви на всяко едно място, на което сте регистрирани.

От страна на Facebook има редица механизми, с които се противодейства на активността на троловете и те могат да имат различна тежест, когато стане въпрос за налагането на санкции.

Основният критерий, по който се действа, е преценката дали дадено съдържание е подходящо или не.

За да се стигне до това обаче, е нужно да се подаде сигнал, което може да стори всеки човек или представител, оторизиран да управлява дадена страница.

Имайте предвид, че след подаден сигнал, даден пост или мнение се преглеждат и изходът от това може да е различен.

Ако наистина има нередност, постът се изтрива, но ако няма ясно изразен проблем, той се оставя публично видим.

В някои случаи сигнал за една публикация обаче може да доведе до детайлно разглеждане на целия профил.

Ако се установи, че е на лице системно нарушаване на правилата, добрият тон или други критерии, може да се стигне до това мигновено Facebook да блокира профили.

Може да подадете възражение, но трябва да сте наясно, че разглеждането му отнема доста време и изходът от него е неясен, колкото и да сте убедени в правотата си.

Може и да е излишно, но с абсолютно най-голяма степен на приоритет се разглеждат сигналите, които касаят случаите свързани с тероризъм и обществена заплаха.

Няма как да не обърнем внимание и на тези сигнали, които са подадени на база индикации, че някой може да се нарани или постовете му навеждат на мисълта, че е склонен да отнеме живота си.

В следствие на редица изказвания и обръщения от страна на социалната мрежа ще систематизираме и останалите случаи, в които модераторите на мрежата следят за нарушения и предприемат съответните мерки.

Как се случва самото блокиране на потребители

Когато има случай на докладван и блокиран профил, ето последователността в която се случват нещата.

Човекът, чийто профил е блокиран, получава известие за това, но колкото и да му се иска, не научава името на персоната, която го е докладвала.

Това е стриктна политика на Facebook и ви уверяваме, че няма как да се сдобиете с тази информация.

Отново ще ви припомним, че от страна на социалните мрежи и медии има разделение и степенуване на нарушенията.

В случай, че сте прекрачили границата, е добре да се замислите по какъв начин сте формулирали мисълта си или какви са снимките сте споделили, защото огромната част от наказанията са напълно основателни.

Както може да очаквате, остава въпросът дали истински хора или машини са тези, които решават бъдещето ви в социалната мрежа.

Автоматизацията е в основата на вземането на решения в големите мащаби, които след като се обработят, се препращат за ръчно разглеждане от хора.

С прости думи това означава, че след събиране и обобщаване на голям брой сигнали за конкретен акаунт, всичко това се препраща към служител, който да се запознае с казуса.

Далеч по-лесно стои въпросът с визуалното съдържание, което е значително по-лесно да бъде обработено и класифицирано от компютър.

Голотата и насилието са забранени и редица филтри могат дори и без подаден сигнал да се задействат, за да премахнат това съдържание.

Имайте предвид, че ако докладвате съдържание, което просто не харесвате, няма да има последващи мерки.

Диалогът и уважението към чуждото мнение са в основата на добрата социална мрежа и поради тази причина е по-лесно да се научите да изслушвате опонентите си, вместо напразно да се надявате да Facebook да блокира профили на този и онзи.

Строгата система за преглед и анализ на публикуваното съдържание помага на  служителите да вземат бързи мерки и в случаите, в които има нужда, дори да съдействат на различни институции или органите на реда.

А какви всъщност са правилата

Ако трябва да сме максимално обективни, правилата и общите условия за ползване на социалната мрежа са неясни за болшинството от потребителите й.

Ето кои са основните забрани и правила, които трябва да спазвате, за да си гарантирате  безпроблемното ползване на мрежата.

Налага се да се съобразявате с факта, че виртуалното пространство е място, на което също като в истинския живот, трябва да уважавате личното пространство на останалите потребители.

Това включва да се въздържате от това да тормозите хората, настойчивото флиртуване, неуместното поведение и разбира се, агресивното популяризиране на търговски стоки или услуги. Това включва и всичко, което така или иначе е забранено от законите на дадената страна.

Ако все още не сте наясно ще ви го кажем в прав текст – забранено е да си правите фалшиви профили с друго име.

Причините за това са много и трябва да сте наясно, че ако ви хванат, профилът ще бъде закрит.

В тази графа влиза и забраната да се представяте за друг човек, който съществува или направо е публична личност.

В тези случаи блокирането е въпрос на много кратко време, така че ви съветваме дори да не опитвате, без значение какви са подбудите ви.

Като сериозни поводи за налагане на санкции се отчитат и отправени заплахи, без значение дали става въпрос за един човек или за общността.

Особено голямо внимание се обръща и на случаите, в които е на лице подтикване към самонараняване или самоубийство.

Профили, които открито афишират симпатии към терористични организации се следят отблизо и най-често приключват с изтриване.

В тази група влизат и всички случаи на докладвана расова, полова или сексуална дискриминация, реч на омразата и клеветнически изказвания.

Имайте предвид, че ако се похвалите на подобно място за извършена измама или престъпление може да се окажете не само блокирани, но и сигналът да бъде предаден до съответните органи.

Особено място е обърнато и на случаите, в които бивши партньори използват социалната мрежа, за да опозорят и дискредитират половинките си с интимни снимки или видео клипове.

Забранено е и подлежите на различни санкции, включително и такива потърсени по съдебен път.

В началото казахме, но ще повторим отново – насилието във всичките му форми е забранено! Това включва не само хората, но и животните.

Така, че ако сте присъствали на традиционен селски ритуал, който се приема нормално от тамошната общност, това далеч не означава, че е ОК и за всички останали, особено ако в него е включено страдание или друга форма на насилие към домашни или селскостопански животни.

Голотата и сексуалното съдържание имат редица места, на които са добре дошли, но Facebook не е едно от тях.

Порнографията и дори публикуването на снимки с гениталии и други интимни части на тялото се премахват незабавно.

Изключение се прави за балансирани експозиции под формата на снимки или видео, които са дело на художествени проекти, които влизат в границите на общоприетото за морално и приемливо.

Имайте предвид, че без значение дали сте утвърден или тепърва налагащ се творец, сексуалните актове нямат шанс да останат повече от няколко часа в социалната мрежа.

Как да действаме ако сме наказани

Ако нарушението ви е дребно първият път може да се разминете само с предупреждение.

В случаите, в които потребителите упорито продължават умишлено или неволно да нарушават правилата, се прилагат мерките, които вече сме описали – забрана да се публикува или изтриване на профила.

Възможно е да подадете възражение, в което да изложите доводите си защо според вас сте несправедливо изгонен от Facebook, но трябва да отчетете няколко фактора.

Не малка част от хората така и не разбират защо са били блокирани и до последно да убедени в правотата си.

Опитайте се да сте обективни и ако все пак не успеете да възстановите стария си профил си направете нов, като този път се опитайте да бъдете не само по-толерантни, но отделете и време не само за самата социална мрежа, а и за това да се запознаете с правилата за ползването й.