Хранене не е просто начин да задоволите глада си и да поддържате функциите и енергията в организма си. То е много повече от това, защото правилното, здравословно хранен е основно за психическо, физическото ви здраве и е ключово за целия ви живот.

Важна роля за поддържането на общото здраве има всяко хранене, но от особено значение е какво вечеряте. Вечерята е особено важна, тъй като това е последният прием на храна, преди да си легнете да спите. Знаем, че понякога може да бъде трудно да мислите идеи за здравословна вечеря и затова често много от хората прибягват до нездравословните бързи храни.

За всеки, който иска да яде здравословна и вкусна храна, но няма време, в тази статия сме ви приготвили няколко лесни идеи за такава храни. Ще ви обясним значението на здравословното хранене и какво включват здравословните храни. Важно е да знаете повече за полезната храна и как да я приготвяте, защото здравословният начин на хранене ще ви помогне да бъдете по-здрави и щастливи.

Значението на здравословното хранене и какво включва

Здравословното, балансирано хранене е от огромно значение за цялостното ви здравословно състояние. Това хранене включва приема на правилните храни осигуряване на разнообразие от тях, правилните порции и правилният час за хранене.

За да се храните здравословно, трябва да приемате както плодове и зеленчуци, така и полезни мазнини, млечни продукти, фибри, протеини и най-важното – много вода. Здравословното хранене противно на множество разбирания не е само от плодове и зеленчуци. То се изразява във всички тези важни за организма хранителни елементи в балансирани и правилни количества.

Включването им в режима ви, ще даде на тялото ви енергията, от която се нуждае, за да е здраво и активно. Също така здравословните храни ще ви предпазват от затлъстяване и развитието на редица заболявания, а балансът ще подобри имунитета ви и начина, по който се чувствате.

Яжте балансирани, малки порции и не преяждайте, защото преяждането със здравословни храни също е вредно. Времето за хранен и особено времето за вечеря е от съществено значение. Препоръчително е да не се храните непосредствено преди сън, защото ще усещате тежест и на тялото ви ще му е трудно да обработи приетата храна.

Идеалното време за вечеря е поне 3 часа преди лягане. Като това е полезно за метаболизма и за хората, които искат да отслабнат или да поддържат теглото си в норма. До около 18:00 часа метаболизмът действа по-бързо, а след това постепенно се забавя, имайте го предвид, когато избирате час, в който да вечеряте.

Кои храни да избягвате и какви са последствията от нездравословното хранене

За да се храните максимално здравословно и да се чувствате добре има определени храни, които трябва да избягвате. Опасни за вас и здравето ви могат да бъдат рафинираните мазнини и  прекалената консумация на тестени изделия и захари. Рафинираните мазнини в големи количества могат да предизвикат затлъстяване и депресия, както и преддиабетно състояние.

Консумацията на прекалено много тестени изделия и захари също може да предизвика затлъстяване и сериозни здравословни последици, ако липса физическа активност. Лошият хранителен режим и неправилното хранене, могат да доведат и до много други неприятни състояния за вас.

Освен затлъстяване, неправилното хранене повишава и холестерола, което води до различни заболявания, включително инсулт. Вредните храни за и причина за високо кръвно налягане, диабет и са свързани с някои видове рак.

За да не рискувате физическото и психическото си здраве е важно да обръщате внимание на храната, която консумирате. Всяко хранене има значение, а вечерята, като едно от основните хранения за деня не бива да се подценява.

Здравословни и вкусни идеи за вечеря

Подбрали сме ви няколко лесни, вкусни и здравословни идеи, които да си приготвите за вечеря. Вече няма да се чудите какво да готвите, защото може да изберете някоя от тях и да сте сигурни, че се храните балансирано и полезно.

  • Пиле със спанак и пармезан

За да сготвите това ястие са ви необходими 4 пилешки гърди, без кости и кожа, 300 гр пресен спанак, ½ чаша сирене рикота, ½ чаша настърган пармезан, ½ чаша сметана. За овкусяване ви трябват сол и черен пипер на вкус, 1 чаена лъжичка сушен чесън, 1 чаена лъжичка сушен розмарин, 2 супени лъжици зехтин, 1 глава лук, нарязана на ситно и сокът от един лимон. По желание можете да добавите и малко моцарела.

За начало трябва да овкусите пилето със сол, черен пипер, чесъна и розмарина. След това в тиган със зехтин запържете пилешките гърди докато не станат златисти.

В същия тиган, след като извадите пилешкото, задушете лука, като можете да добавите и чесън към него. Към тях добавете пресния спанак. А след това в тигана смесете  останалите съставки и разбъркайте добре. Върнете пилето и спанака към другите съставки и ги оставете да се готвят заедно още 15 минути на средна температура. Сервирайте с лимон.

  • Сьомга с картофи на фурна

За тази рецепта са ви нужни 4 филета сьомга (150-200 гр. всяко), 4-5 средно големи картофа, нарязани на тънко, 1 нарязвам на резенчета лимон, 3 скилидки чесън на ситно. Също така ви трябват за вкус 2 супени лъжици зехтин, сол, пипер и риган по желание на вкус и свеж копър или магданоз за гарниране.

За га приготвите ястието, загрейте фурната на 200 градуса, а след това в купа сложете картофите, чесъна, зехтинът, солта, черния пипер и ригана. Покрийте картофите хубаво с подправките, за да се овкусят. След това на един слой подредете картофите върху тава и ги печете до златисто за около 20 минути.

После поставете филетата сьомга върху картофите и поставете по едно лимоново резенче върху всяко филе и печете още около 15 минути, а след като са готови гарнирайте с магданоз или копър.

  • Яйца с тиквички и авокадо

Ястието е богато на протеини и се приготвя изключително бързо. За него ви трябват само 1 тиквичка, 2 яйца, половин авокадо, 2 с. л. зехтин екстра върджин и сол, червен и черен пипер на вкус. Загрейте предварително фурната на 190 градуса.

Измийте тиквичката и я настържете на спиралайзер. След това в тиган загрейте зехтина на среден огън и сотирайте тиквичката за няколко минути (около 3-4 минути).

Направете две гнезда от спираловидната, сотирана тиквичка в тигана, след което сложете суровите яйца в средата на всяко гнездо. Овкусете с подправки и изпечете във фурната за около 3-5 минути, а готовото ястие гарнирайте с авокадо и поръсете с червен пипер.