Цената на петрола за кратко се повиши в първите часове на новата седмица, приветствайки решението на UBS да купи своя конкурент в Швейцария - Credit Suisse. Сделката беше определена като спасителна за банковия сектор, пише Ройтерс.

С течение на сесията обаче негативните настроения се завърнаха на фона на намалените поръчки от френските рафинерии. Франция е обхваната от стачки заради реформата в пенсионната система, която президентът Еманюел Макрон прокара без гласуване в парламента.

Какво е състоянието на пазарите, зависещи от САЩ

Пазарите са добре балансирани, доставките от САЩ са рекордни, отчита Bloomberg и така цената на американският лек суров петрол (WTI) се понижава с 0,9% до 66,18 долара за барел. Европейският Брент се търгува за 72,30 долара за барел, което е понижение от почти 1%.

През миналата седмица и двата сорта записаха рязко понижение в цените си на фона на нестабилността на банковия сектор – с повече от 12 на сто. Пазарите се съсредоточиха върху тази нова заплаха за глобалната икономика и пренебрегнаха прогнозите за ръст на потреблението на петрол в Китай.

През февруари вносът на петрол от Китай се е повишил с 12%, сочат данни, цитирани от Bloomberg. За първи път от три месеца китайската Unipec, търговското звено на Sinopec, купува петрол от норвежкото находище "Йохан Свердруп", управлявано от Equinor.

В началото на 2023 година петролът се търгуваше в тесни граници, но в последните седмици цената му тръгна устойчиво надолу. Спокойствие носи и възможността на Русия да поддържа доставките, за каквото имаше съмнения в края на 2022 година.

Москва съобщава, че намалява добивите на дневна база

Москва съобщи през февруари, че ще намали добивите с 500 хил. барела на ден, но засега това решение не се отразява на пазарите, сочат анализите на Международната агенция за енергетика.

Според анализатори засега ОПЕК+ ще се въздържи от интервенция на пазарите, пише още Bloomberg. Иракският премиер Мохамед Шия ал Судани и генералният секретар на ОПЕК Хайсам ал Гайс обаче намекнаха за координирани мерки, които да стабилизират цените.

В Кайро двамата говориха за действия, които да бъдат в полза и за износителите, и за потребителите, допълва Ройтерс. Ирак е един от основателите на ОПЕК.