Доставчиците на Интернет социални мрежи ще имат само 48 часа да отговорят на исканията на управляващите за премахване на обидно съдържание в своите страници. Доставчиците, също така, ще предприемат необходимите мерки и за съхраняване на личните данни за всеки потребител в Турция, който се намира вътре в страната.

Според новия закон, който бе вписан официално, чуждестранните доставчици на социални мрежи, които имат повече от 1 милион посетители всеки ден в Турция, ще трябва да назначат поне един представител в страната на юг от нас. Информацията за актуален контакт на това лице трябва бъде включена в уебсайта по начин, който да е очеваден и лесен за достъп.

Ще се спазват ли разпоредбите

За да се насърчи спазването на новите разпоредби в турските закони, управляващите са предвидили и солени глоби, ако не се спазват. Преди това, глобите бяха между 10 000 - 100 000 турски лири (1500 - 15 000 долара).

Сега, обаче, сумата ще набъбне и ще стане между 1 милион и 10 милиона лири (146 165 – 1 461 650 долара).

Кое стана повод за всичко това

В началото на този месец президентът Реджеп Тайип Ердоган бе решен да предприеме и още по-строги регулации. Той определи Интернет като "аморални социални медии" след обиди, отправени към дъщеря му и зет му.

Но турците вече са силно контролирани и там, и много от тях са обвинени в обиди към Ердоган или неговите министри.

„Социалните медии са спасителна линия... за достъп до новини, така че този закон сигнализира за нова мрачна ера на онлайн цензурата в страната.“, заяви Том Портоуз, заместник-директор на Human Rights Watch.

“Това би навредило на свободата на словото в Турция там, където се изгражда автокрация чрез заглушаване на медиите и всички критични гласове. Това не е адекватен начин да решаваш проблемите си.“ – добави той.

Говорител на Върховния комисар на ООН за правата на човека заяви в изявление, че проектозаконът „ще даде на държавата мощни инструменти за утвърждаване на още по-голям контрол върху медийния пейзаж, но това ще доведе до недоволство.“