Страната ни е богата на природни дадености. Едва ли има българин, който не се гордее с природата, на която може да се любуваме. От величествените планински вериги, до безкрайния морски бряг, в България има места, които могат да разтопят с красотата си и най-коравото сърце.

Ако търсите идея за уикенд бягство до непознато място, което да ви увери, че живеем в едно от най-красивите кътчета на земята, то следва да ви представим 15 любими български дестинации.

Някои от тях ще ви разкрият безкрайни гледки към хоризонта, а други ще ви потопят в приказка написана от природата. Сигурни сме, че всяко място ще ви омагьоса със своята енергия и красота и ще искате да се връщате отново и отново.

1.Белоградчишките скали

Величието и красотата на Белоградчишките скали са ценени не само в България, но и по света. Намират се в Западна България на територията на област Враца и са част от списъка на 100 национални туристически обекта.

През 2009 година Белоградчишките скали влизат в надпреварата за избор на новите 7 чудеса на света. След гласуване те достигат до 2-ра позиция като задминават много известни природни забележителност, сред които Гранд каньон в Северна Америка.

Природният феномен е формиран преди милиони години под влиянието на водата и ерозията. Скалните образования наподобяват различни предмети и форми, което прави разглеждането им още по-вълнуващо. От най-високата точка на Белоградчишките скали се открива уникална гледка към природния феномен, а с далечината се виждат полите на Стара планина.

2. Нос Калиакра

Безспорно нос Калиакра е една от най-живописните точки по българското Черноморие. Мястото има магическа атмосфера, която се създава благодарение на гледката към необятния син хоризонт и звука на разбиващите се в скалите вълни.

На носа има построена средновековна крепост, която е от части запазена. Около мястото витае легенда свързана със смъртта на 40 моми от близко село. Митът разказва, че те са решили да скочат от скалите на носа, вместо да се оставят в ръцете на османците, които са нахлули в селото им.

Нос Калиакра е предпочитана дестинация за туристите, които са на почивка на територията на Северното Черноморие.

3. Седемте рилски езера

Едно от най-величествените места в България, където природата оставя всеки дръзнал да го посети без думи са Седемте рилски езера. Достъпът до езерата става все по-лесен, тъй като вече има изграден лифт, който спестява няколко часа ходене.

Седемте рилски езера са група от 7 ледникови езера, които се простират в северозападната част на Рила. Всяко от тях си има име, което е дадено от местните, поради определена асоциация. Туристическият маршрут преминава през почти всяко езеро, а крайната цел е достигането на Езерният връх, от който се открива впечатляваща гледка към всички 7 езера.

4. Нос Емине

Нос Емине се смята за най-източната точка на Стара планина. Мястото е уединено и предлага допир до девствена природа. Носът привлича интерес поради причината, че именно тук планината и морето се сливат в нежна прегръдка.

Достъпът до нос Емине не е особено лесен. Ако искате пред вас да се открие гледката на безкрайния хоризонт, ще трябва да преминете през неравна пътека заобиколена от гори. Може да съчетаете посещението на нос Емине с плажуване на плаж Иракли, който се намира в близост.

5. Тевно езеро

Тевно езеро е най-голямото езеро сред високопланинските езера в България. Намира се в Пирин планина и привлича интереса на много туристи с уникалната гледка и бистро чиста вода. В близост има построен заслон, което позволява да се насладите на енергията и красотата на мястото за по-дълго време.

Тевно езеро има уникален син цвят, а благодарение на бистротата му успява да отрази образа на величествените скали, които го обграждат. Най-подходящо е да посетите мястото от късна пролет до ранна есен.

6. Кончето

Представяме ви още една спираща дъха локация в Пирин. Кончето буквално ще изкара въздуха от дробовете ви ако направите само една погрешка крачка. Преходът по седловината е един от най-опасните туристически маршрути, които много ентусиасти си поставят за цел да посетят.

Ако се заемате да посетите това място трябва да сте добре подготвени и да си осигурите нужната екипировка. Силната доза адреналин и очарователните гледки са гарантирани за всеки смел турист дръзнал да се изправи срещу величието на Кончето.

7. Язовир Доспат

Може да се насладите на красивата природа около един от най-големите язовири в страната. Язовир Доспат е разположен между Доспат и Сърница и предлага на посетителите си спокойствие и тихо място за почивка.

Освен на гледката и впечатляващата природа, може да се насладите и на различни дейности, с които да направите престоя си още по-интересен. Около язовир Доспат също има и други природни обекти, до които може да се разходите.

8. Орлово око

Ако искате наистина да усетите подкосяване в краката и да напълните очите си с едни от най-прекрасните гледки, то със сигурност трябва да включите Орлово око в списъка си с места за посещение.

Платформата за наблюдение е разположена на връх Илия, в Родопите, на 1560м надморска височина. Под нея има 670-метрова пропаст, което увеличава адреналина от преживяването. От платформата се открива неповторима гледка към дефилето на река Буйновска и 3 планини – Родопи, Рила и Пирин.

9. Триградското ждерло

Седем километровия каньон без съмнение е едно от най-живописните места в България. Отсечката между село Триград и Девин е като пролука между две скали. Пътят открива изключително красива гледка, но е много опасен и често две коли едва се разминават.

За най-смелите, които достигнат до края на ждрелото има заслужена награда. Там се намира една от най-мистериозните и мрачни пещери в България – Дяволското гърло. В нея се намира най-високия подземен водопад на Балканския полуостров.

10. Язовир Въча

Родопите не случайно се наричат планината с душа. Гледките, които Родопите разкриват пред нас пълнят душите ни и остават за дълго в съзнанието. Една такава гледка е тази към язовир Въча. Водният басейн е разположен в Западни Родопи в близост до село Осиково. Мястото е изключително интересно и впечатляващо. Местността привлича много туристи, които остават със затаен дъх пред красотата на язовир Въча и другите природни забележителности в околността. 

11. Созопол

Созопол е перлата на Черноморското крайбрежие и не случайно е любимо място за почивка на български и чуждестранни туристи. Градът е един от най-старите в страната и е създаден като елинска колония.

Старата част на града е наистина живописна и предлага разходка по очарователни улици на хиляди години. Освен романтична част, Созопол има много места за развлечения, с което може да направите престоя си вълнуващо изживяване.

12. Връх Мусала

Първенецът не само на България, но на целия Балкански полуостров – връх Мусала предлага необятна гледка към полите на Рила планина. Преходът до върха не е дълъг и тежък, поради това, че лифтът до Ястребец скъсява маршрута от Боровец с няколко часа.

Гледката от крайната точка със сигурност си струва, но преходът до върха също е едно чудесно приключени, с което да разнообразите рутината си.

13. Райското пръскало

Представяме ви още една дестинация-рекордьор на Балканския полуостров. Райското пръскало е най-високият водопад на Балканите с височината си от 124м. В подножието му се намира хижа Рай, която е една от най-красивите хижи в България.

Маршрутът до Райското пръскало не е никак лек и отнема около 5 часа от местността Паниците в Калофер. Най-неуморимите туристи не се задоволяват с покоряване на Райското пръскало и продължават в посока връх Ботев по Таразновата пътека.

Важно е да отбележи, че ако искате да се насладите на красотата на Райското пръскало трябва да го посетите в пълноводния му период.