За пореден ден главни пътни артерии в страната остават блокирани от миньори и енергетици, които протестират срещу това, че правителството не е спазило договорените планове за справедлив енергиен преход.

Блокадите започнаха още миналия петък, когато миньори и енергетици настояха правителството да се въздържи от изпращане на териториалните планове на България за справедлив преход на въглища в регионите на Стара Загора, Кюстендил и Перник, които Европейската комисия изисква.

Това може да наложи затварянето на много от предприятията, които осигуряват работа на заетите в енергийния сектор. Протестиращите настояват да получат обезщетение и осигуряване на прехраната, след като предприятията, в които работят бъдат закрити.

Отговор от управляващите

Отговорът на управляващите не закъсня. Според тях зеления преход не може да се отлага повече и миналия петък беше взето решение териториалните планове на страната да бъдат изпратени.

Премиерът Николай Денков коментира ситуацията и заяви, че затваряне на въглищни централи не се предвижда до 2038 година. Той също обеща обезщетения на работниците до размера на 36 работни заплати.

Това не беше посрещнато като облекчение за протестиращите, които продължават да организират блокади на главни пътни артерии в цялата страна. Те настояват плановете на бъдат изтеглени. Миньорите и енергетиците на няколко пъти отхвърлиха поканата на за среща отправена от министъра на енергетиката Румен Радев и на премиера.

Протестиращите формулираха 6 искания към правителството

След отказа за среща с управляващите, вчера представители на протестиращите миньори и енергетици представиха своите искания в 6 точки, които бяха изпратени към пресцентъра на КТ "Подкрепа".

В тях влиза отпадането на поетия ангажимент на страната за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2025 г., осигуряване на механизъм, който да определи въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система на страната, разработване на енергийна стратегия на България и още други мерки, които ще запазят енергийните предприятия в страната.

Протестиращите настояват министър-председателят на отиде при тях за личен разговор и отхвърлят поканите за срещи в Министерския съвет.

Междувременно главни пътища и магистрали остават блокирани

Блокадата на главни пътни артерии организирана от миньори и енергетици се разраства. Протестиращите блокираха автомагистрала „Тракия“, „Струма“ и Прохода на Републиката.

„Тракия“ остава затворена за 4-ти ден поред в района на Стара Загора. Организиран е палатков лагер от миньори и енергетици, които работят в „Марица Изток.“ В областта остават затворени и главния път Стара Загора-Димитровград, пътят за Нова Загора при Раднево и отсечка от международния път Русе-Свиленград при Гълъбово.

Протестиращите миньори от ТЕЦ „Бобов дол“ блокират автомагистрала „Струма“ както и главният път между Кюстендил и Дупница.