Един от най-големите доставчици на интернет и мобилни услуги в Италия „Telecom Italia“ е блокирал китайския технологичен гигант Huawei. Мярката е в сила дори за предлагане на оферти за телекомуникационно оборудване при изграждането на нейната 5G мрежа.

Ситуацията в детайли

Телекомът, който освен в Италия има силно присъствие и в огромната Бразилия, е поискал оферти само от Cisco, Ericsson, Nokia, Mavenir и Afirmed Networks, които както знаем, са собственост на Microsoft. Решението на Telecom Italia остава все още абсолютно неясно, защото не е обявено официално становище по създалия се случай.

Интересното е, че това решение по никакъв начин няма да промени плановете или начина на работа на телекома и то по-специално в Италия, където досегашната мрежа на фирмата също беше без каквото и да е участие на гиганта Huawei. Не така стоят нещата, обаче, в необятната Бразилия, където 4G мрежата е изградена изцяло именно от китайския производител.

След известно затишие Huawei отново е под сериозен натиск от страна на повечето западни правителства и телекоми, които все по-често изглеждат съгласни с тезата на САЩ.

Според американското правителство фирмата работи като „прокси“ за Китайската комунистическа партия, което означава масово и безцеремонно събиране на всякакви данни на клиенти от всякакви държави. Според американското правителство достъпът на Huawei до 5G мрежите ще даде на Китай "задна вратичка" и неоспорима власт за шпиониране на граждани, които се намират извън нейните граници.

Макар и най-известна със своите все по-добри смартфони, Huawei е и най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света. Китайците са толкова бързи и толкова добри в това, което правят, че през последното десетилетие успя да надминат дори и европейските Nokia и Ericsson, които се падат другите два големи играча в сферата.

Фирмата често е предпочитан доставчик на оборудване заради по-ниските си цени на единица продукт.

През изминалия четвъртък Huawei отново коментира нападките срещу себе си. Позицията на компанията е, че тя е изцяло частна инфраструктурна група и "сигурността и развитието на дигитална Италия трябва да се базира на факти, а не на безпочвени обвинения, базиращи се изцяло на американски клевети.“

Къде остана позицията на Великобритания

По-късно този месец се очаква Великобритания да публикува свой собствен доклад на тема 5G. Той ще засегне и темата с китайската компания.

Според източници, близки до ситуацията, от правителството са силно притеснени и е силно вероятно британските власти да блокират Huawei от участие в изграждането на 5G мрежите в островната страна. Вече въпросът опира изцяло до това дали ще става дума за частично или пълно блокиране.

Френската агенция по киберсигурност вече направи официален доклад, като каза, че няма да търси пълно отстраняване на Huawei. Това, обаче, не попречи на директорът на агенцията посъветва телекомите да потърсят и други доставчици на оборудване.