Шоколадът е един от най-обичаните и популярни продукти в света и съществува в безброй много вариации.

Можем да го открием като най-фин млечен шоколад, като по-нестандартния бял шоколад и дори като тъмен шоколад с различен процент съдържание на какао.

И тук даже не споменаваме различните видове шоколад с всевъзможни екзотични съставки и пълнежи.

Въпреки че го възприемаме като обикновен десерт, историята му е изключително интересна и изпълнена с мистерия и дори икономическа значимост.

От свещените напитки на маите и ацтеките до модерната индустрия, шоколадът е преминал дълъг път, за да се превърне в културен и икономически феномен.

Произход и ранна история: Как маите и ацтеките използвали какаото

Историята на шоколада води своето начало от древните цивилизации на Централна и Южна Америка.

Маите първи започнали да култивират какаовите дървета около 1500 г. пр.н.е. и да използват семената им за приготвяне на специална напитка.

Маите наричали какаото „храната на боговете“, а напитката от него била горчива, гъста и често подправена с подправки като ванилия и чили.

Те вярвали, че какаото има магически и лечебни свойства и го използвали в религиозни ритуали, сватбени церемонии и дори като разменна монета.

Приблизително в периода между 14 и 16 век ацтеките възприели какаото от маите и започнали да му придават още по-голямо значение.

Те го наричали „xocoatl, което се превежда като горчива вода. Консумирали го за енергия и сила.

Ацтекският владетел Монтесума II пиел по няколко чаши от напитката всеки ден, вярвайки, че тя подобрява издръжливостта му.

Какаовите зърна били толкова ценни, че се използвали дори и като разменна валута - например, със сто какаови зърна можело да се купи роб.

Разпространение в Европа: Кога става популярен шоколадът

През 16 век, след завладяването на Ацтекската империя, испанският завоевател Ернан Кортес донесъл какаовите зърна в Европа.

Първоначално шоколадовата напитка била запазена само за аристокрацията, като в Испания започнали да добавят захар и канела в нея, за да омекотят горчивия ѝ вкус.

Постепенно шоколадът се разпространил и в други части на Европа, като Франция, Италия и Англия, къде също започнали да го консумират.

В началото на 17 век например в Лондон се появяват първите „шоколадови къщи“, където елитът се събирал да пие горещ шоколад.

През 19 век били въведени някои значителни иновации в шоколадовото производство. Една от най-големите се случва през 1828 г., когато холандецът Конрад ван Хутен създал хидравличната преса.

С нейна помощ започнал да извлича какаовото масло от зърната и да създава какао на прах, което впоследствие се превърнало в основа за съвременния шоколад.

По-късно, през 1847 г., британската компания J.S. Fry & Sons произвела първия твърд шоколад, а през 1875 г. Даниел Питър от Швейцария изобретява млечния шоколад, като добавя кондензирано мляко към какаовата маса.

През 1879 г. Рудолф Линдт разработва технологията на конширане, която прави шоколада по-гладък и кремообразен. Тези нововъведения превръщат шоколада от луксозен продукт за елита в достъпно удоволствие за масовия пазар.

Днес шоколадовата индустрия е изключително развита, а шоколадът се предлага в различни форми.

Основните видове са тъмен шоколад (с високо съдържание на какао и богат на антиоксиданти), млечен шоколад (по-сладък и кремообразен), бял шоколад, който съдържа само какаово масло, но без какаова маса) и шоколад с пълнежи (ядки, плодове, крекери, карамел, стафиди и други).

Влияние върху икономиката и културата

Шоколадът не е просто сладко изкушение, а огромна по мащаби индустрия за милиарди евро.

Страни като Кот д'Ивоар и Гана са водещи производители на какао, докато Швейцария и Белгия са известни с производството си на висококачествени шоколадови изделия.

Всяка година в света се консумират над 7 милиона тона шоколад, като най-големите потребители са Швейцария, Германия и Великобритания.

Шоколадът има и културна стойност. Той е свързан с романтиката и често бива избиран за подарък по празници като Свети Валентин).

Съвременната култура го е обвързала и с други по-религиозни празниците, каквито са Коледа и Великден. В наши дни, макар шоколадът все още създава усещане за лукс, той вече е достъпна за повечето хора и няма равен по своите вкусови качества.