Американският технологичен концерн Microsoft даде оптимистична прогноза за продажбите за току-що започналата фискална година, като по този начин намали опасенията на инвеститорите за растежа, които се разпалиха след неубедителния отчет за четвъртото тримесечие. Акциите поскъпнаха с повече от 5% в края на търговския ден, обръщайки по-ранните спадове.

На конферентен разговор във вторник софтуерният гигант заяви, че очаква приходите и оперативната печалба да се увеличат с двуцифрен темп за фискалната 2023 г., която приключва през юни следващата година.

Валутните колебания ще намалят продажбите с около 4% за годината и с около 5% през текущото тримесечие, заявиха ръководителите на Microsoft, смекчавайки притесненията, че силният щатски долар ще окаже още по-голямо влияние върху стойността на продажбите в чужбина.

Прогнозата е „шокиращо силна", каза пред Bloomberg Дан Айвс, анализатор в Wedbush. Прогнозата „ще бъде насоката, която ще се чуе по света и на Wall Street".

Известна ли е картинката на конгломерата

Microsoft заяви, че сключва повече големи сделки със своя софтуер за изчисления в облак Azure и пренасочва клиенти към по-скъпи версии на облачните програми Office. Разходите на компанията ще се забавят с напредването на годината и със забавянето на темповете на наемане на служители, след като тя добави планираните 11 000 работници през настоящия период. Неспокойната икономическа картина ще накара някои клиенти да се насочат към продуктите на Microsoft и по-общо към облачния софтуер, тъй като той може да им помогне да контролират разходите си за технологии, заяви главният изпълнителен директор Сатя Надела по време на разговора.

„Излизайки от тази макроикономическа криза, публичният облак ще бъде още по-голям победител", каза Надела.

Какви са резултатите от прогнозирания успех

В резултат на прогнозата акциите на Microsoft поскъпнаха до 269,41 долара в следборсовата търговия. Те поевтиняха с около 2% непосредствено след отчета, след като при затварянето на борсата в Ню Йорк се понижиха до 251,90 долара. Въпреки че акциите поскъпнаха с 51% през 2021 г., досега през тази година са се обезценили с 25% на фона на разгромната тенденция при големите технологични акции.

По-рано компанията отчете продажби и печалба за четвъртото тримесечие, които не оправдаха прогнозите на анализаторите, забавени от неблагоприятните валутни курсове и по-слабото търсене на услуги за изчисления в облака, софтуера за персонални компютри и реклама в нейните онлайн имоти.