Вчера по централните улици и площади на полската столица Варшава се проведе един от най-мащабните протести организирани някога от поляците. Половин милион души излязоха на антиправителствен протест. Доводите на протестиращите бяха, че правителството е разрушило демократичните норми, а нацията тръгва по пътя на автокрацията.

Шествието се поведе от кмета на Варшава Ралф Тшасковски, който е член на опозиционната партия. Денят не е случайно избран. Вчера на 3 юни поляците отбелязват Деня на демокрацията - 34 години от първите свободно проведени избори. Протестът беше проведен под мото “Свободна, европейска Полша”.

Шествия се проведоха и в Краков и други полски градове, за да покажат разочарованието си от правителството. Доводите на критиците към сегашното управление, а именно нарушение на конституцията и подкопаване на основните права на поляците, се споделят от много граждани на Полша.

Протестите във Варшава не се разминаха и с обещания за изборите през есента

През есента предстои провеждане на избори за правителство. Бившият министър-председател Доналд Туск не пропусна да приветства за огромна избирателна активност и провеждането на демократични избори. Той заяви своето желание да се бори за спечелването на изборите тази есен и да заличи дълбокото разделение на нацията.

„Отиваме на тези избори, за да спечелим и да поправим човешките грешки. Обещавам ви победа, обезщетение за човешките грешки и помирение между поляците“ - заяви Туск пред огромната тъпла, която се събра в историческия кралски замък.

В мащабния митинг се включи и Лех Валенса - бивш президент на полша и лидер на движението “Солидарност”. Той изигра историческа роля за свалянето на комунизма, а вчера беше редом до Доналд Туск, изказвайки подкрепата си към неговата позиция.

Много хора, които се включиха в мащабния протест изразяват страховете си, че изборите, които предстоят може и да не са честни. Това е в резултат на опита за прокарване на закон за създаване на комисия, която да разследва предполагаемо руско влияние върху полската политика.

Според критиците на това предложение по този начин се застрашава честността на предстоящите парламентарни избори. Приемането на този закон ще доведе до забрана на опозиционните кандидати да бъдат включени в изборите, в това число и Доналд Туск.

Каква е ответната реакция на правителството

Партията “Право и солидарност”, която управлява Полша от 2015 година насам успява да намери баланс между социално консервативни политики, по-високи социални разходи и подкрепа за църквата.

Това обаче не се явява успешна формула за много от гражданите на държавата като част от тях излязоха вчера по улиците на Варшава, за да изразят недоволството си.

Управляващите изразиха скептицизъм към успеха на провелия се митинг, въпреки неговата мащабност. Говорителят на правителството изказа обвинения към Туск и Валенса в опит за сваляне на правителството.